De ce crapa gletul? Cele mai comune cauze pentru aparitia fisurilor

Trafalet si glet

De ce crapa gletul? Cele mai comune cauze pentru aparitia fisurilor

De ce crapa gletul? 🤔 Cele mai comune cauze pentru aparitia fisurilor

Trafalet si glet

Gletul este un material foarte important pentru finalizarea procesului de zugravire a unei incaperi. Obtinut prin amestecarea cu apa a unei pudre speciale, gletul consta intr-un amestec omogen, care se aplica peste tencuiala de var. Daca este obtinut si aplicat in mod corespunzator, gletul va oferi un finisaj foarte neted. Numai bun pentru acoperirea cu vopsea lavabila. Totusi, de ce crapa gletul?

Odata cu finalizarea procesului de zugravire, grijile tale cu privire la tencuiala, glet si vopsea ar trebui sa fie de ordinul trecutului. Numai ca, in timp, exista sanse bune ca peretii sa inceapa sa prezinte crapaturi. Aceste fisuri apar ca urmare a erodarii de la nivelul stratului de glet. Prin intermediul acestui articol vei putea afla de ce crapa gletul pe perete si cum poate fi rezolvata problema in timp scurt.

Cuprins:

  1. De ce crapa gletul pe perete: principalele cauze
  2. Cum se pot repara fisurile aparute in urma craparii gletului

1. De ce crapa gletul pe perete: principalele cauze

O caracteristica a stratului de glet aplicat pe orice perete sau tavan este reprezentata de grosimea foarte redusa a acestuia. Stratul de glet are grosimi a caror valoare este intre 2 mm si 10 mm. In aceste conditii, nu este de mirare ca el reprezinta o pelicula de tencuiala destul de vulnerabila in fata multor factori.

In acelasi timp, nu doar factorii externi pot cauza aparitia fisurilor la nivelul stratului de glet. Calitatea inferioara a materialului aplicat poate sa conduca, la randul ei, la aparitia fisurilor. Acestea sunt doar doua dintre cauzele pentru care se crapa gletul. Iata altele care sunt des intalnite:

Gletul a fost aplicat pe o suprafata nepregatita

  • pentru ca stratul de glet sa se pastreze bine in timp si sa nu crape, este necesar ca suprafata suport sa fie solida si uscata si dezprafuita. In cazul in care aceasta conditie nu este respectata, tencuiala din glet are toate sansele sa nu fie rezistenta pentru prea mult timp;

Gletul nu a fost bine pregatit

  • pentru ca gletul sa ramana neted si fara fisuri, este necesar ca amestecul sa fie pregatit in cele mai bune conditii, in conformitate cu indicatiile producatorului;

Gletul nu a fost aplicat corect

  • din acest punct de vedere, problema poate sa fie reprezentata de faptul ca gletul s-a aplicat in straturi multiple, fara a se tine cont de timpul necesar pentru uscarea fiecarui strat. De asemenea, este posibil ca gletul sa fi fost aplicat cu unelte de slaba calitate. Pentru rezultate cu adevarat profesionale, este recomandata utilizarea de ustensile premium. Fie ca este vorba despre gletiere profesionale sau gletiere clasice, trebuie ca sculele utilizate la aplicarea amestecului de glet sa fie din materiale de calitate. In acelasi timpi unii producatori recomanda ca in cazul unor suprafete cu grad mare de a absorbtie pe suprafata suport sa fie aplicat un grund de profunzime/amorsa;

Probleme cu terenul

  • exista posibilitatea ca terenul pe care este pozitionata casa in care este intalnita problema sa nu fie bine tasat. Acest lucru provoaca miscarea casei si craparea peretilor.

Acestea sunt cele mai comune motive pentru care gletul se poate crapa. In cazul in care te confrunti cu o astfel de situatie si vrei sa o remediezi pe cont propriu, fara sa apelezi la ajutorul altor meseriasi, exista cateva lucruri pe care le-ai putea face.

2. Cum se pot repara fisurile aparute in urma craparii gletului

Fiecare zona crapata de pe suprafata unui perete poate fi reparata. Pentru ca acest lucru sa fie posibil si sa duci reparatia la bun sfarsit cu rezultate pozitive, exista o serie de pasi pe care trebuie sa ii urmezi. Astfel:

1. Curata zona crapata

– este necesar sa indepartezi cu un spaclu stratul de vopsea si de glet din jurul fisurii. Procesul este mai simplu si mai rapid daca sunt folosite scule de mana premium. 

Produse Recomandate

  • Spaclu clasic 15 cm lama inox rigida OCAI

    0 out of 5
    49,00 lei
  • Spaclu clasic, lama inox semiflexibila 12 cm OCAI

    0 out of 5
    39,00 lei
  • Spaclu clasic 15 cm, lama inox, Bit surubelnita, OCAI

    0 out of 5
    94,00 lei

2. Aplica materiale de reparatii

– dupa ce ai curatat foarte bine zona, este necesar sa aplici materiale de reparatie de-a lungul ei. Poti sa folosesti ipsos sau chit. Avantajul chitului este ca nu necesita vreun fel de pregatire. Este necesar ca materialul sa fie aplicat int-o maniera care sa garanteze un aspect final neted. Spaclul iti poate fi de folos si in aceasta etapa a procesului. 

Produse Recomandate

  • Mistrie otel inoxidabil 11 x 16,5 cm RAGNI®

    0 out of 5
    69,00 lei
  • Mistrie dreapta lama inox 8×11 cm Ragni®

    5.00 out of 5
    49,00 lei
  • Mistrie Trapezoidala lama inox 180 mm L’Outil Parfait®

    0 out of 5
    49,00 lei

3. Aplica banda adeziva

– banda adeziva aplicata pe suprafata unde a fost fisura si pe care ai aplicat si materialul de reparatie este foarte utila. Aceasta face ca reparatia sa fie una care sa reziste foarte bine in timp. Desi aplicarea ei nu este obligatorie, utilizarea benzii adezive este recomandata. 

4. Aplica unul sau mai multe straturi de glet

– in acest punct, esti gata sa aplici din nou glet pe peretele pe care vrei sa il repari. Este recomandata aplicarea a doua straturi, ambele pe suport uscat. Asadar, trebuie sa astepti uscarea completa a primului strat, inainte de a-l aplica pe al doilea. Si primul strat trebuie aplicat doar dupa ce chitul sau ipsosul s-au uscat complet, in cazul in care nu folosesti banda adeziva.

Produse Recomandate

  • Trafalet de Glet 22 cm L’Outil Parfait®

    5.00 out of 5
    84,00 lei
  • Trafalet de Glet 25 cm L’Outil Parfait®

    5.00 out of 5
    99,00 lei

5. Aplica amorsa si varul lavabil

– dupa ce ai certitudinea ca si al doilea strat de glet s-a uscat complet, poti trece la aplicarea amorsei si, apoi, a straturilor de var lavabil.

Dupa ce s-a uscat ultimul strat de var, poti considera procesul de reparatie finalizat.

Acestea sunt etapele pe care trebuie sa le urmezi pentru ca reparatia unui perete fisurat sa fie una corecta si rezistenta. Pentru a lucra curat, ai posibilitatea de a utiliza accesorii de protectie pentru suprafete pentru a minimiza efortul depus pentru curatarea ulterioara.

Sursa foto: Pixabay.com

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Call Now Button