Reparatiile crapaturilor din perete – Informatii importante pentru mesteri amatori

Reparatii de crapaturi

Reparatiile crapaturilor din perete – Informatii importante pentru mesteri amatori

Reparatiile crapaturilor din perete - Informatii importante pentru mesteri amatori

Reparatii de crapaturi

Multe locuinte, dupa o anumita perioada, se confrunta cu aparitia unor fisuri mici sau a unor crapaturi imense in pereti, astfel pierzand foarte mult la capitolul estetic. Proprietarii isi dau seama ca devine obligatoriu sa repare rapid interiorul si apeleaza la mesteri profesionisti, pentru ca acestia cunosc diferite tehnici de lucru importante, dar si pentru ca stiu exact care este tipul de unelte pe care sa le foloseasca pentru a obtine rezultate exceptionale.

Secretul consta in experienta pe care au acumulat-o de-a lungul timpului, dar si in achizitionarea unor unelte si echipamente premium, mai scumpe, dar care ajuta in obtinerea eficientei de care este nevoie in executarea unei astfel de operatiuni de reparare a peretilor casei.

In continuare vei descoperi care sunt cauzele aparitiei fisurilor si crapaturilor din peretii interiori si exteriori ai casei, vei afla care sunt tipurile de crapaturi cu care te-ai putea confrunta, care sunt uneltele de care vei avea nevoie, cum sa repari peretele pas cu pas, dar si unele sfaturi si informatii importante, pe care mesterii le ofera incepatorilor

Cuprins

1. Repararea crapaturilor din pereti: cauzele aparitiei fisurilor

1.1. Tipuri de crapaturi sau fisuri ce pot sa apara pe pereti si gradul de dificultate al reparatiei

1.2. Unelte si echipamente de care este nevoie pentru repararea crapaturilor din perete

2. Repararea crapaturilor din perete pas cu pas

2.1. Curatarea – procedeu de baza in repararea crapaturilor din perete

2.2. Chituirea in reparatia crapaturii din perete

2.3. Pregatirea si aplicarea gletului in repararea crapaturilor din pereti

2.4. Aplicarea amorsei si a vopselei in repararea crapaturilor din perete

3. Sfaturi si informatii utile despre repararea crapaturilor din perete pentru incepatori

1. Repararea crapaturilor din pereti: cauzele aparitiei fisurilor

Informatii privind crapaturile din perete

Crapaturile apar destul de des in peretii unei case vechi, dar, in acelasi timp, si in cei ai unei case mai nou construite sau ai apartamentului de la bloc. De regula, majoritatea proprietarilor acuza aspectul estetic de nedorit intr-o astfel de situatie si vor sa astupe fisurile si crapaturile cat mai rapid.

In afara de aspectul estetic, specialistii spun ca se pot confrunta si cu probleme mai grave, ca se pot intalni cu situatia in care sa fie extrem de dificila repararea lor. De asemenea, este util de stiut ca indiferent de materialul din care sunt construiti peretii, din caramida, beton, BCA ori lemn, acesta are diferite comportamente in timp, care pot sa duca la aparitia crapaturilor

Printre cauzele care ar putea sa favorizeze aparitia acestui fenomen se numara si cele prezentate mai jos:

De retinut este si faptul ca o fisura mai mare de 5 milimetri, fara sa conteze ca este facuta pe verticala, orizontala sau in zig-zag, poate fi un motiv de reala ingrijorare pentru proprietar si presupune stabilirea cauzei care a dus la aparitia sa. Obligatoriu acest lucru se va face cu ajutorul unui specialist.

1.1. Tipuri de crapaturi sau fisuri ce pot sa apara pe pereti si gradul de dificultate al reparatiei

Exista diferite tipuri de crapaturi ce pot aparea pe pereti sau pe tavan si este bine sa fie cunoscute cateva informatii utile in acest sens, inainte de a trece efectiv la repararea lor: 

  • Fisurile verticale. Sunt considerate superficiale, datorandu-se unor finisari necorespunzatoare. Din fericire, ele pot fi reparate foarte simplu, chiar si de catre un mester amator;

  • Fisurile orizontale. Sunt considerate mai periculoase, mai ales daca sunt combinate cu fisurile verticale. Acest lucru ar putea sa insemne ca sunt probleme la fundatia casei;

  • Fisurile lungi. Se pot observa pozitionate in diagonala sau in zig-zag si reprezinta un indiciu clar ca tocmai s-au ivit probleme grave care pot sa insemne: eroare de proiectare, fundatie netasata sau probleme de structura. Repararea acestora este mult mai dificila si trebuie realizata de o firma de constructii.

 

Informatii despre reparatiile de crapaturi din perete

1.2. Unelte si echipamente de care este nevoie pentru repararea crapaturilor din perete

Reparatiile de crapaturi din perete

Orice mester adevarat va recomanda unui amator sa foloseasca unelte si echipamente corespunzatoare pentru repararea crapaturilor, mai ales daca acesta din urma isi doreste sa obtina rezultate deosebite. Astfel, este nevoie de achizitionarea unor produse PREMIUM, care sa faca diferenta cu adevarat, care sa fie eficiente si sa ajute mesterul sa execute operatiunile rapid si usor.

Dintre uneltele de care este nevoie intr-un astfel de proiect se pot enumera:

  • spaclul – curata in profunzime peretele si tavanul de tencuiala;
  • canciocul – un vas in care se fac diferite amestecuri;
  • smirghelul cu granulatie de 120 – adecvat pentru finisarea lucrarii;
  • trafaletul si pensula – cu ajutorul lor se va aplica vopseaua;
  • gletiera profesionala sau gletiera clasica – neaparat un produs de calitate superioara, care sa micsoreze timpul de executie si care sa faca munca mult mai usoara;
  • scara – obligatorie pentru locuintele cu inaltime mare, unde nu se poate ajunge la tavan sau la capatul peretilor

Produse Recomandate

  • Gletiera profesionala inox 35 cm lama 0.3 mm maner ergonomic din plastic, Premium Parfaitliss L’Outil Parfait®

    5.00 out of 5
    Prețul inițial a fost: 189,00 lei.Prețul curent este: 179,00 lei.
  • Gletiera profesionala inox 45 cm lama 0.3 mm maner ergonomic din plastic, Premium Parfaitliss L’Outil Parfait®

    5.00 out of 5
    Prețul inițial a fost: 229,00 lei.Prețul curent este: 217,00 lei.

De asemenea, trebuie mentionat si echipamentul de care are nevoie mesterul: haine de lucru, confortabile, incaltaminte cu talpa aderenta si stabila si o sapca sau un coif de hartie pentru protejarea parului.

2. Repararea crapaturilor din perete pas cu pas

Reparatii crapaturi din perete

O lucrare executata impecabil este dorita de toata lumea, asa ca este indicat ca inainte sa se apuce de treaba mesterul sa cunoasca pas cu pas toate etapele proiectului. In acest fel, va avea garantia ca rezultatele obtinute vor fi unele cu care se va putea mandri.

2.1. Curatarea - procedeu de baza in repararea crapaturilor din perete

Pentru inceput, se vor indeparta toate materialele existente de-a lungul fisurii sau crapaturii cu pricina, indiferent daca este vorba despre perete, podea sau tavan. Se curata foarte bine zona din jurul crapaturii, altfel in cazul in care este foarte profunda, acoperirea ei cu un strat de glet ar putea sa aiba aceleasi urmari ca si in cazul lucrarii initiale.

Aceasta etapa se va realiza cu ajutorul unui spaclu de buna calitate. De tinut minte este faptul ca largirea crapaturii trebuie sa se faca pana la caramida, stratul de chit ancorandu-se pentru a face o si mai buna priza.

Produse Recomandate

  • Spaclu clasic lama inox 15 cm L’Outil Parfait®

    0 out of 5
    59,00 lei
  • Spaclu clasic lama inox 10 cm L’Outil Parfait®

    0 out of 5
    39,00 lei

2.2. Chituirea in reparatia crapaturii din perete

Dupa ce s-a realizat curatarea peretelui, se va trece la chituire. Se aplica un chit acrilic (sau chit de cutit), mult mai usor de utilizat pentru ca nu necesita preparare, dar poate fi de ajutor si o pasta de ipsos. Aceasta din urma se poate prepara in cantitate mica intr-un cancioc si se va aplica pe peretele umezit. 

Surplusul de chit sau de pasta de chit se va sterge cu ajutorul unui spaclu. Pentru a trece la etapa urmatoare, atat chitul, cat si pasta de ipsos au nevoie de o perioada de uscare.

Produse Recomandate

  • Spaclu cutit inox lama 20 cm Ragni®

    0 out of 5
    89,00 lei
  • Spaclu clasic 20 cm FULL INOX Super Prof

    0 out of 5
    130,00 lei

2.3. Pregatirea si aplicarea gletului in repararea crapaturilor din pereti

Daca acest material (chit sau ipsos) s-a uscat foarte bine, atunci se poate trece la urmatorul pas. Se pune o banda speciala pe fisura sau crapatura, creandu-se astfel un strat aderent pentru glet. Cine a folosit pasta de ipsos poate sa mai adauge peste banda si un strat de ipsos.

Inainte de a fi aplicat gletul, se va omogeniza foarte bine dupa instructiunile producatorului. Cu ajutorul gletierei va fi asezat pe perete, cu multa rabdare, strat dupa strat. Intre cele doua straturi se va astepta o perioada pentru a se usca bine (chiar pana la 24 de ore). Camera trebuie sa fie bine aerisita in acest sens, ajutand la o buna fixare. La final, cu ajutorul unui smirghel se va netezi gletul pentru a putea primi amorsa si vopseaua.

Produse Recomandate

  • Gletiera inox, 36 cm, maner acoperit cu piele FLEX 0.7 Level 5 Tools®

    0 out of 5
    259,00 lei
  • Gletiera lama inox semiflexibila, 35 cm, RAGNI®

    0 out of 5
    249,00 lei
  • Gletiera mica otel inoxidabil 20×7,5 cm Ragni®

    0 out of 5
    79,00 lei

2.4. Aplicarea amorsei si a vopselei in repararea crapaturilor din perete

Imediat dupa ce aceasta etapa a luat sfarsit, se poate lua in considerare trecerea la apli>2.4. Aplicarea amorsei si a vopselei in repararea crapaturilor din peretecarea amorsei, pentru ca acest material are rolul de a asigura aderenta vopselei. Se poate folosi si pe rigips, nu doar pe suprafetele tencuite si gletuite. Vopseaua se aplica dupa, intr-un strat subtire, iar dupa ce acesta se usuca, se va trece la aplicarea unui al doilea strat.

Este important ca mesterul sa se asigure ca foloseste nuanta corecta de vopsea (in cazul in care nu este vorba despre un perete alb), in asa fel incat rezultatul sa fie unul cu care sa se mandreasca.

Produse Recomandate

  • Rezerva Trafalet microfibra Vopsele Lavabile 12 mm – Microliss’HD L’Outil Parfait®

    5.00 out of 5
    38,00 lei
  • Rezerva Trafalet microfibra Vopsele Lavabile 6 mm – Microliss’HD L’Outil Parfait®

    0 out of 5
    35,00 lei
  • Prelungitor pentru trafalet de Glet | Vopsea 2×0.7m – L’Outil Parfait®

    0 out of 5
    59,00 lei

3. Sfaturi si informatii utile despre repararea crapaturilor din perete pentru incepatori

Repararea crapaturilor din perete

In general, repararea crapaturilor nu este o operatiune extrem de complexa, dar poate fi considerata migaloasa si mare consumatoare de timp. Mesterii profesionisti recomanda atentie si rabdare pentru repararea micilor sau marilor fisuri si crapaturi din peretii interiori si exteriori ai casei. Cateva sfaturi sunt utile in acest sens:

In concluzie, proprietarii care sunt interesati sa repare rapid, usor si economic fisurile si crapaturile din peretii si tavanul locuintei lor trebuie neaparat sa isi achizitioneze sculele si echipamentul necesar, precum gletierele clasice sau gletierele profesionale, si sa se puna la curent cu toate cunostintele necesare pentru a obtine rezultatele scontate. 

Sursa foto: Shutterstock.com, Ro.pinterest.com

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Call Now Button