Tinci sau glet? Alegerea perfecta pentru finisarea peretilor

Aplicare tinci

Tinci sau glet? Alegerea perfecta pentru finisarea peretilor

Tinci sau glet? Alegerea perfecta pentru finisarea peretilor

Aplicare tinci

Finisarea peretilor interiori reprezinta o etapa esentiala in realizarea unui proiect bine pus la punct, fie ca este vorba despre construirea unei locuinte noi, fie despre renovarea uneia mai vechi. Se pot utiliza in acest sens o serie de materiale de constructie, dintre care se pot remarca tinciul si gletul prin usurinta cu care se aplica, prin pretul accesibil si rezultatele deosebite ce pot fi atinse.  

Intre cele doua materiale exista, insa, si anumite diferente. Ceea ce face ca alegerea sa fie relativ dificila, mesterii avand recomandari diverse, in functie de experientele pe care le-au avut de-a lungul timpului. Raspunsul la intrebarea “tinci sau glet?” nu este dat definitiv inca, preferinta pentru unul sau pentru altul facandu-se in functie de dorintele clientilor sau ale mesterilor.

In articolul de mai jos vei afla informatii utile despre avantajele si dezavantajele celor doua tipuri de materiale pentru finisarea peretilor interiori, precum si despre modalitatea de preparare si aplicare a tinciului si gletului. De asemenea, vei descoperi ce scule si accesorii iti vor fi necesare pentru a duce la bun sfarsit proiectul de amenajare interioara a locuintei personale.

Cuprins:

  1. Glet sau tinci – Avantaje si dezavantaje in finisarea peretilor 
  2. Tinci vs glet – Prepararea si aplicarea materialelor
  3. Scule si accesorii necesare pentru aplicarea tinciului sau gletului in mod corect

1. Glet sau tinci - Avantaje si dezavantaje in finisarea peretilor

Aplicare glet pereti

Tencuiala peretilor indeplineste un rol dublu. De asigurare a unei suprafete drepte si rezistente, pe care se vor aplica diverse solutii de finisare a peretelui (varul lavabil, tencuiala decorativa, tapetul, vopseaua) si de creare a unui design care sa reflecte personalitatea proprietarilor.

Alegerea materialului corect este importanta, deoarece aplicarea acestuia este o operatiune destul de complexa, costisitoare si care necesita un efort destul de sustinut.

In cazul in care apar probleme ulterioare, de cele mai multe ori indreptarea acestora este complicata si investitia realizata in acest sens este una semnificativa. Pentru a nu aparea astfel de situatii nedorite, cea mai buna solutie este sa se puna in balanta avantajele si dezavantajele celor doua produse. Informarea este necesara, deoarece un perete acoperit cu tinci se va comporta si va arata diferit fata de unul acoperit cu glet. 

Avantajele si dezavantajele tinciului

Gletul este un material utilizat pentru finisarea peretilor, compozitia lui fiind diferita in functie de necesitati. Scopul urmarit de producatori este, in principal, cel de a permite realizarea unei suprafete cat mai plane, rezistente in fata aparitiei crapaturilor si pe care pot fi aplicate diverse materiale de finisare.

Pe piata exista patru tipuri principale de glet potrivite pentru imprejurari diverse:

  • Gletul de tip ipsos se aplica la interior, permitand realizarea unui perete extrem de fin. Acest material nu este, insa, rezistent la umiditate, de aceea se recomanda folosirea lui in incaperi cu umiditate scazuta;
  • Gletul de tip ciment se intrebuinteaza la exterior, in special, deoarece rezista foarte bine la umiditate. Aceasta caracteristica il face potrivit si pentru bai sau bucatarii, un neajuns fiind, insa, ca din cauza materialelor din compozitie finisarea nu poate fi facuta pana la perfectiune;
  • Gletul de tip var si ipsos are o textura fina, iar datorita amestecului rezista bine la umiditate si la actiunea mucegaiului;
  • Gletul sintetic ce are in compozitie substante diverse, care ii asigura flexibilitatea, rezistenta la socuri fizice si la umiditate, este solutia cea mai buna, insa necesita o investitie mai mare din cauza pretului crescut al materialului.

Principalul avantaj al gletului este un grad de finisare sporit, ce permite realizarea unor pereti perfect drepti. Aceasta caracteristica este de preferat atunci cand se vor crea finisaje pretentioase, in acest caz cea mai mica zgarietura sau denivelare putand strica efectul dorit de proprietari. Ca dezavantaje ale folosirii gletului se pot mentiona:

  • Pretul mai mare in comparatie cu cel al altor materiale;
  • Consumul sporit de glet pentru finisarea unei suprafete (de cele mai multe ori sunt necesare 2 sau chiar 3 straturi pentru a se realiza un perete perfect drept);
  • Materialul se aplica mai greu, necesitand o indemanare sporita, nefiind o solutie pentru mesterii amatori sau incepatori;
  • Aderenta varului la glet este mai mica comparativ cu cea de la tinci, din cauza porozitatii scazute a materialului.

Avantajele si dezavantajele gletului

Tinciul este un material aparut relativ recent in domeniul amenajarilor interioare, ca o alternativa la glet, pe care multi il considera destul de costisitor. Acest produs are in compozitie nisip foarte fin si ciment cu rol de liant. Proportia celor doua materiale este diferita, de aici rezultand si cele doua tipuri principale existente in magazine. 

Tinciul de interior are o structura mai fina, fiind realizat pentru a crea o suprafata dura cu o textura relativ fina, care sa aiba o anumita permeabilitate ce permite ca peretele sa respire. O alta caracteristica a tinciului de interior este rezistenta la aburi, acest lucru facandu-l perfect pentru finisarea peretilor din locuinta, precum cei din baie sau din bucatarie. Tinciul de exterior are o textura mai grosiera, culoarea fiind, de regula, alba, datorita proportiei mai mari de nisip din amestec. 

Printre avantajele folosirii acestui material se numara:

  • Pretul mai mic comparativ cu cel al gletului;
  • Se prepara foarte usor, prin amestec mecanic rezultand o pasta omogena, fara zone neamestecate;
  • Aplicarea se face lejer, pe suporturi felurite, atat in interior, cat si in exterior;
  • Datorita porozitatii, este un substrat foarte bun pentru aplicarea varului lavabil, care adera foarte bine la aceasta suprafata;
  • Aplicarea nu necesita cunostinte tehnice deosebite si nici o indemanare iesita din comun;
  • Finisarea unui perete cu tinci necesita o cantitate mai mica de material in comparatie cu finisarea cu glet.

Principalul dezavantaj al tinciului este ca, din cauza texturii, nu poate fi netezit perfect, textura ramanand oarecum grosiera, ceea ce poate dauna atunci cand se doreste obtinerea unui perete neted

2. Tinci vs glet - Prepararea si aplicarea materialelor

Finisarea peretilor

Mesterii cu experienta stiu de la lucrarile anterioare cum se realizeaza si cum se aplica materialul de finisare a peretilor. Insa, pentru incepatori si amatori este necesara deprinderea unor abilitati si aflarea unor informatii utile, care sa le permita sa duca la bun sfarsit o lucrare corecta. Atat tinciul, cat si gletul se aplica intr-un mod asemanator, existand, totusi, cateva mici secrete, care pot face diferenta intre o lucrare mediocra si una de top. 

Prepararea si aplicarea tinciului

Pe piata exista mai multe tipuri de tinci ale unor producatori diferiti, ce pot fi utilizate la interior si la exterior. Pentru prepararea corecta a materialului se recomanda respectarea sfaturilor producatorului, ce sunt mentionate, cu siguranta, pe ambalaj. Pentru ca amestecul sa fie realizat corect, trebuie sa se respecte urmatoarele reguli:

  • Amestecul se face in recipiente curate, fara resturi de material uscat sau de alte produse;
  • Intotdeauna se adauga mai intai apa, care trebuie sa fie curata, rece si in cantitatea recomandata de producator;
  • Materialul se adauga peste apa, conform retetei producatorului, iar amestecul se face preferabil mecanic, cu ajutorul unui malaxor special (timpul de amestec este de aproximativ 5 minute pana la atingerea omogenitatii).

Aplicarea tinciului este relativ simpla, putand fi facuta si de catre persoanele fara experienta, care, insa, trebuie sa respecte si cateva reguli esentiale:

  • Mai intai se aplica o amorsa pentru tinci, care are rolul de a asigura aderenta la substrat si de a micsora consumul de material;
  • Dupa uscarea amorsei, tinciul se aplica cu ajutorul mistriei si gletierei profesionale sau gletierei clasice, in cantitati reduse, care sa permita asezarea unui strat de aproximativ 5 mm grosime;
  • Dupa uscarea superficiala a stratului de tinci (intre 5 si 20 de minute, in functie de umiditate si de temperatura), atunci cand acesta nu se mai lipeste de scule, se va realiza o operatiune de netezire, cunoscuta sub numele de driscuire. Aceasta operatiune se face prin miscari circulare, cu ajutorul unui instrument special pentru a se obtine o suprafata cat mai plana;
  • Inainte de aplicarea stratului final de finisare, este necesara o perioada de uscare a tinciului, intre 24 si 48 de ore.

Produse Recomandate

  • Gletiera inox 40 cm maner acoperit cu piele ULTRA FLEX 0.4 Level 5 Tools®

    5.00 out of 5
    240,00 lei
  • Gletiera inox 48 cm lama 0.65 mm maner cauciuc Super Prof

    0 out of 5
    269,00 lei
  • Gletiera inox, 36 cm, maner acoperit cu piele FLEX 0.7 Level 5 Tools®

    0 out of 5
    259,00 lei

Prepararea si aplicarea gletului

Gletul este un material cu structura fina, neavand in compozitie nisip, ci doar alte materiale, precum ciment, var, ipsos si acril. Datorita acestei structuri, materialul permite obtinerea unor suprafete plane si extrem de fine, insa presupune si o munca sustinuta si un grad mai inalt de pregatire a mesterului ce il aplica.

Inainte de prepararea amestecului, este nevoie de o pregatire prealabila a suprafetei pe care se va aplica gletul, pentru ca lucrarea sa fie rezistenta in timp. In primul rand, tencuiala pe care se va aplica gletul trebuie sa fie uscata perfect, dandu-se in acest sens o perioada de doua pana la patru saptamani. In al doilea rand, substratul trebuie sa fie perfect curat, fara urme de praf sau de alte materiale, iar eventualele crapaturi trebuie sa fie reparate inainte de aplicarea gletului. 

Ca si in cazul tinciului, este necesara aplicarea unui strat de amorsa, care are un rol important in lucrare. Exista amorse speciale pentru glet, ce se aplica conform instructiunilor producatorului. Gletul ce va fi folosit pe perete trebuie sa fie proaspat produs, in niciun caz nefiind permisa utilizarea unor cantitati ramase de la lucrari anterioare. 

Producerea materialului se face prin respectarea proportiilor intre apa si glet inscrise pe ambalaj, intotdeauna adaugandu-se gletul peste apa si nu invers. Inainte de omogenizare, praful va fi lasat sa absoarba apa cateva minute, pentru a nu aparea cocoloase in momentul mixarii. Gletul se usuca in aproximativ 30 de minute de la preparare, de aceea se recomanda ca amestecul sa fie facut in cantitati ce pot fi aplicate in aceasta perioada de timp. Materialul se foloseste atunci cand temperaturile depasesc 10 grade Celsius, atat manual, cu ajutorul unei gletiere, cat si mecanizat, cu ajutorul unor masini speciale. 

Pentru aplicarea corecta se incepe din partea de jos a peretelui, in straturi subtiri, urmarindu-se crearea unei suprafete cat mai netede. Daca se doreste aplicarea mai multor straturi de glet, este obligatoriu ca intre proceduri sa se astepte suficient timp pentru a se permite uscarea completa a stratului inferior.

Produse Recomandate

  • Pachet gletiera 60 cm OCAI, Trafalet glet 22 cm

    5.00 out of 5
    299,00 lei
  • Spatula profesionala glet 76 cm lama inox 0.7 mm Super Prof PURE

    0 out of 5
    124,00 lei

Operatiunea de finisare se incheie prin nivelarea cu ajutorul smirghelului, a accesorilor de slefuire, plasei abrazive sau al masinilor de slefuit electrice. In al doilea rand, substratul trebuie sa fie perfect curat, fara urme de praf sau de alte materiale, iar eventualele crapaturi trebuie sa fie reparate inainte de aplicarea gletului. 

3. Scule si accesorii necesare pentru aplicarea tinciului sau gletului in mod corect

Scule finisare pereti

Pentru obtinerea unui finisaj de calitate superioara, indiferent daca este vorba despre utilizarea tinciului sau a gletului, sunt necesare cateva scule si accesorii, usor de procurat, disponibile in orice magazin si care nu presupun o investitie importanta.

Acest lucru face ca lucrarea sa fie la indemana si pentru persoanele fara experienta in domeniul constructiilor, mai ales in conditiile in care eventualele greseli pot fi reparate. Inainte de inceperea lucrarii, mesterii ar trebui sa se asigure ca au la indemana tot ceea ce le trebuie:

  • Un recipient pentru prepararea amestecului. Cele mai bune rezultate sunt atinse prin folosirea unei galeti din plastic, cu volum de 10-15 litri, ce permite realizarea unei cantitati suficiente de material, fara a aparea situatii in care acesta iese din galeata in momentul amestecului;
  • Un dispozitiv pentru obtinerea fizica a amestecului. Pentru cantitatile mici, amestecul poate fi realizat si manual, dar cele mai bune rezultate au loc prin folosirea unei bormasini electrice si a unui malaxor special, cunoscut in randul mesterilor sub numele de melc;
  • Gletiera. Este o scula principala, ce se utilizeaza la prepararea amestecului, si este recomandata mai ales daca este din categoria gletierelor profesionale, pentru ca permite obtinerea unor pereti drepti, fiind rezistenta in timp si ergonomica;
  • Mistria. Unealta aceasta este intrebuintata pentru a lua amestecul din galeata si pentru a-l aseza pe gletiera;
  • Spaclul. Se foloseste in zonele inguste, unde gletiera nu incape, facand parte din categoria sculelor de mana si accesoriilor;
  • Drisca. Este fabricata din plastic sau polistiren si se utilizeaza pentru indreptarea peretilor

Produse Recomandate

  • Gletiera profesionala lama inox 60 cm, 0.65 mm OCAI

    0 out of 5
    250,00 lei
  • Gletiera profesionala lama inox, 40 cm, 0.3 mm OCAI – lama se poate schimba

    5.00 out of 5
    189,00 lei
  • Gletiera inox 30 cm maner acoperit cu piele ULTRA FLEX 0.4 Level 5 Tools®

    0 out of 5
    210,00 lei

Echipamentul de protectie este format din manusi si ochelari.

In concluzie, raspunsul la intrebarea “care material este mai bun dintre tinci si glet?” nu poate fi acelasi in toate conditiile. Daca se prefera economia, atunci tinciul este alegerea ideala, in schimb, daca se urmareste finisarea perfecta, atunci gletul va da rezultate mai bune. 

Sursa foto: Shutterstock.com, Ro.pinterest.com

Produse recomandate:

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Call Now Button