Tipuri de tencuiala – Ce trebuie sa stii pentru a o aplica corespunzator

Gletiere Ragni inox

Tipuri de tencuiala – Ce trebuie sa stii pentru a o aplica corespunzator

Gletiere Ragni inox

Atunci cand discutam despre renovarea sau construirea unei locuinte, un element extrem de important il constituie tencuiala. Aceasta joaca un rol esential atat din punct de vedere termic, estetic, fonic, cat si din punct de vedere al protectiei. Pentru a asigura protectia optima a locuintei este necesar, ca inaintea aplicarii  tencuielii, sa cunosti toate tipurile pentru a lua cea mai buna decizie si a obtine rezultatul mult dorit. Tencuiala necesita multa atentie in ceea ce priveste modul si locul aplicarii, intrucat poate fi utilizata atat in exterior, cat si in interiorul imobilului, depinzand de o serie de factori care necesita a fi luati la cunostinta.

Citeste mai departe si descopera care sunt tipurile de tencuiala si care sunt tehnicile de aplicare ale acestora pentru a avea un rezultat satisfacator.

Cuprins:

  1. De ce este importanta tencuiala
  2. Care sunt tipurile de tencuiala
  3. Etapele de executie a tencuielii
  4. Sfaturi pentru aplicarea adecvata a tencuieli

1. De ce este importanta tencuiala

Gletiera 27 cm Ragni

Tencuiala reprezinta un proces de aplicare a unui strat de mortar peste tavan si zidarie pentru a proteja, netezi si decora dupa bunul plac suprafetele. Indiferent ca este vorba despre o constructie de la zero sau o renovare, tencuiala trebuie aplicata dupa ce peretii au fost izolati corespunzator. Cu ajutorul acesteia, suprafetele cu denivelari sunt nivelate, iar lucrarile de finisare pot continua pentru a ajunge pas cu pas la rezultatul final, utilizand un trafalet premium pentru glet si vopsea.

Produse Recomandate

  • Trafalet de Glet 22 cm L’Outil Parfait®

    5.00 out of 5
    84,00 lei

Chiar daca tencuiala se poate aplica pe mai multe suprafete, precum betonul sau caramida, grosimea si procesul de aplicare al acesteia trebuie adaptat in functie de fiecare suprafata. Prin aplicarea corecta a tencuielii, peretii, planseele, cat si alte elemente din cadrul constructiei sunt protejate impotriva umiditatii si a factorilor climatici care pot provoca schimbari si deteriorari majore odata cu trecerea timpului. In plus, dupa uscarea tencuielii si sigilarea peretilor, se diminueaza trecerea sunetelor prin conturarea izolarii fonice. Oricat de putin s-ar vorbi despre tencuiala, aceasta joaca un rol extrem de important contribuind pozitiv la aspectul avut de constructii prin ascunderea posibilelor defecte de pe suprafete.

2. Care sunt tipurile de tencuiala

Gletiera 27 cm maner cauciuc Ragni

Tencuiala difera in functie de materia din care este conceputa, de suprafetele pe care este aplicata, dar si de modul in care trebuie aplicata. O clasificare importanta este reprezentata de tencuielile exterioare si tencuielile interioare. Tencuiala interioara se aplica intai de toate pe tavan, urmand ca apoi sa fie aplicata pe pereti incepand din partea de sus pana jos. In ceea ce priveste tencuiala exterioara, aceasta are nevoie de o rezistenta mult mai mare fata de cea interioara pentru a asigura conditiile de protectie optima. Cum tencuiala poate sa fie realizata din mai multe materiale, aceasta se clasifica in:

  • Tencuiala tip mortar – Este una dintre cele mai vechi utilizate metode de creare si aplicare a tencuielii, fiind obtinuta dintr-un amestec de nisip, apa si var. Amestecul poate fi aplicat umed pe suprafata dorita, atat manual cu scule de mana, cat si automatizat prin intermediul unor dispozitive special concepute.

  • Tencuiala pe baza de ipsos – Aceasta este cea mai des utilizata in constructii, datorita aspectului neted, dar si usurintei de aplicare intr-un interval de timp scurt daca utilizezi gletiere profesionale. Printre avantajele aplicarii tencuielii pe baza de ipsos se numara nevoia de aplicare a unui singur strat, timpul de uscare de cel mult doua saptamani si consistenta sa care nu permite formarea unor eventuale microfisuri.

  • Tencuiala pe baza de ciment – Un lucru important de stiut despre aplicarea tencuielii pe baza de ciment este reprezentat de faptul ca aceasta trebuie realizata in mai multe straturi, durata dintre aplicari fiind in medie de 2 zile, iar timpul de uscare al acesteia putand sa ajunga si pana la 1 luna, fapt pentru care este o varianta folosita destul de rar in cazul tencuielilor interioare.

De asemenea, in functie de modul de prelucrare al materiei prime utilizate, tencuiala se poate calsifica in felul urmator:

  • Tencuiala simpla – O astfel de tencuiala este des utilizata in cazul magazinelor, birourilor si a spatiilor care nu necesita foarte multa importanta, suprafata vizibila a acesteia fiind netezita cu drisca.

  • Tencuiala bruta – Acest tip este prelucrat extrem de putin, fapt pentru care se utilizeaza in contexte in care nu sunt necesae surafete plane, insa este necesara protejarea peretilor in locuri precum subsoluri, poduri si multe altele.

  • Tencuiala slivisita – Se foloseste pentru obtinerea unei suprafete netede si lucioase, partea vizibila a acesteia fiind prelucrata cu atentie cu lapte de ciment. Este recomandata pentru locuri, suprafete in care exista umditate mare, cum ar fi bazinele, baile, spalatoriile.

  • Tencuiala gletuita – Se obtin prin acoperirea tencuielii simple cu un strat subtire de ipsos sau var, care se netezesc utilizand ustensilele necesare, tencuiala putand fi utilizata in incaperi in care se doreste un finisaj care sa arate bine si sa ofere protectia optima.

Alt aspect de diferentiere al tenculilor este reprezentat de catre modul de executare si scop, acestea impartindu-se in:

  • Tencuiala uscata – Executia se realizeaza din placi confectionate in fabrici, care trebuie prinse de suprafata dorita cu ajutorul unor cuie sau a ipsosului si masticurilor bituminoase. Prezenta ipsosului nu permite utilizarea acestei tencuieli in incaperi cu umiditate ridicata.

  • Tencuiala umeda – Poate fi aplicata manual cu scule de mana calitative sau prin intermediul unor dispozitve speciale punand mortarul direct pe suprafata care trebuie tencuita.

  • Tencuiala prefabricata pe materiale – Datorita faptului ca materialele sunt gata facute cu tencuiala pe ele, sunt usor de montat in proiectele de constructie si renovare.

  • Tencuiela acustica – Este utilizata cu scopul de asimila sunetele si zgomotele in special in salile de spectacol, fiind executata cu un agregat poros, precum ar fi zgura macinata sau piatra ponce.

  • Tencuiala impermeabila – Se poate obtine prin doua procedee si anume introducerea unor substante speciale in mortarul de ciment sau sclivisirea partii vizibile a tencuielilor pe baza de mortar de ciment. Implementarea uneia dintre tehnici, confera un grad ridicat de impermeabilitate tencuielii.

  • Tencuiala antiacida – Pe langa compozitia de baza necesita implicarea unor materiale ce prezinta caracteristici adevate pentru mentinerea rezistentei la actiunea eventualelor substante chimice din anumite zone si incaperi.

Desi exista multe clasificari ale tencuielilor, acestea permit luarea deciziei corecte in contextul lucrarii de renovare sau constructie pe care o efectuezi pe cont propriu sau alturi de o echipa pregatita sa transforme spatiul in functie de posibilitati si preferinte.

Inainte de a face sau recomanda orice alegere, este important sa fii informat asupra tuturor aspectelor prezentate anterior in vederea executarii unei tencuieli perfecte in contextul dat.

3. Etapele de executie ale tencuielii

Gletiera pentru finisaj

Dupa alegerea tencuielii potrivite in functie de informatiile avute asupra spatiului si suprafetelor, este timpul pentru aplicarea acesteia. Pentru o aplicare cat mai eficienta este recomandat sa fie luate in considerare cateva aspecte esentiale si urmati pasii aferenti acestora dupa cum urmeaza:

Starea suportului

Pentru a reusi sa ajungi la o tencuiala reusita din toate punctele de vedere, un prim pas care trebuie facut este curatarea in profunzime a suportului destinat tencuirii. Pe acesta nu trebuie sa existe in nicun caz impuritati, praf sau alte urme, iar temperatura care trebuie mentinuta in mediul de lucru trebuie sa aiba valori cuprinse intre 5 si 30 grade Celsius pentru a asigura conditiile prielnice unei aplicari profesionale

Amorsarea

Pentru a reusi sa ajungi la o tencuiala reusita din toate punctele de vedere, un prim pas care trebuie facut este curatarea in profunzime a suportului destinat tencuirii. Pe acesta nu trebuie sa existe in nicun caz impuritati, praf sau alte urme, iar temperatura care trebuie mentinuta in mediul de lucru trebuie sa aiba valori cuprinse intre 5 si 30 grade Celsius pentru a asigura conditiile prielnice unei aplicari profesionale

Prepararea mortarului

Daca a trecut cel putin o zi de cand a fost aplicata amorsa, este in regula sa se inceapa tencuirea propriu-zisa. Se incepe prin prepararea mortarului pentru grund si se incheie cu executarea adecvata a acestuia. Dupa ce grundul este preparat si aplicat, nu este necesara netezirea acestuia pentru a permite si asigura o aderenta potrivita pentru stratul final al lucrarii.

Executarea tinciului

Tinciul trebuie preparat in functie de cerintele pe care le are suprafata, indiferent daca aceasta este interior sau exterior. Acesta se aplica pentru nivelarea suprafetei tencuite utilizand gletiere clasice sau profesionale care sa usureze intreg procesul, dar in acelasi timp sa asigure calitatea acestuia.

Produse Recomandate

  • Gletiera inox 57 cm lama 0.7 Profil Confort Super Prof

    0 out of 5
    229,00 lei
  • Gletiera inox 48 cm lama 0.65 mm maner cauciuc Super Prof

    0 out of 5
    269,00 lei

4. Sfaturi pentru aplicarea adecvata a tencuielii

Gletiera cu lama dubla pentru finisaj

Cum toata lumea isi doreste sa obtina rezultate reusite, iar tencuiala sa aiba aspectul mult dorit si sa prezinte o rezistenta de lunga durata, este recomandata luarea la cunostinta a unor sfaturi care sa permita realizarea lucrarilor in timp util si intr-un mod profesional. In acest fel, orice client va fi multumit de serviciile oferite si va face recomandari pe masura.

  • Tipul de suprafata

    Este imperios necesar ca inainte de a te apuca de munca sa tii cont si sa studiezi suprafata care urmeaza sa fie tencuita si finisata in functie de cerintele primite, daca in urma analizei acest lucru este posibil si nu exista sanse de deteriorari rapide in timp sau alte aspecte negative. De asemenea, fii atent atent ca suporturile sa fie curatate cat mai bine posibil si pregatite pentru inceperea lucrarilor. Acestea trebuie sa fie uscate si sa nu aiba fisuri.

  • Sculele utilizate

    Intr-un domeniu precum cel al constructiilor un rol important il joaca sculele si dispozitivele usurate pentru inceperea, avansarea si finalizarea tencuielii. Pentru a nu intampina situatii nedorite incearca sa folosesti scule de calitate superioara care sa te ajute cu adevarat sa duci la capat fiecare proiect in timpul stabilit de comun acord.

  • Respectarea pasilor

    Pentru a finaliza lucrarea asa cum s-a convenit din ambele parti, trebuie avuta in vederea si stabilirea unui plan cu toti pasii aferenti in functie de tipul tencuielii si a procesului de executie care va avea loc. Este esential sa nu se sara sau sa se schimbe ordinea pasilor, intrucat lucrarea ar putea surveni schimbari care sa provoace pagube in timp sau care din punct de vedere al aspectului, sa lase de dorit. In plus, in momentul pregatirii tencuielii, trebuie citite toate instructiunile si aplicate in timp util in functie de reperele avute.

  • Modul de lucru

    Dupa ajungerea la locul cu pricina si pregatirea pentru inceperea lucrului, este indicat sa se aiba grija si la suprafetele si elementele din jur pentru a nu le deteriora sau afecta in vreun fel. Protejarea elementelor invecinate de suprafata de lucru impotriva murdariei reprezinta un act de seriozitate si profesionalism. Modul in care lucrezi tu si echipa ta spune multe despre imaginea voastra de ansamblu, aceasta reprezentand un reper destul de consolidat in alegerrile facute de catre clienti.

  • Conditiile

    Tencuiala nu poate fi aplicata in orice conditii daca iti doresti ca aceasta sa reziste in timp si sa asigure protectia mult dorita, fie ea termica, fonica sau pur si simplu de consolidare a unui imobil. Asadar, ai mereu in vedere temperatura de la fata locului si fenomenele meteorologice care pot perturba lucrarile. Modul de masurare al temperaturii depinde de suprafata piesei care trebuie tencuita si se ia in considerare pana aceasta se usuca.

    Pentru ca tencuiala sa se uneasca impecabil cu suprafata data drept suport, este necesar ca aceasta sa fie uscata, fara elemente de separare, fara fisuri si alte mici deteriorari. In caz contrar, grundul putand sa nu adere corespunzator si sa cada naruind intreaga munca depusa.

In concluzie, pentru a oferi fiecarui client o experienta placuta si a-i contura imobilul asa cum isi doreste, este necesara acordarea atentiei asupra tuturor informatiilor amintite in materialul de mai sus. Facand alegeri bine gandite si tinand cont de toti factorii aferenti, cu siguranta vei reusi sa duci la bun sfarsit fiecare proiect, fie el de constructie sau renovare.

Sursa foto: Pexels.com.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Call Now Button