Amorsarea peretilor – Importanta amorsei si sfaturi utile pentru rezultate excelente

Sfaturi privind amorsarea peretilor

Amorsarea peretilor – Importanta amorsei si sfaturi utile pentru rezultate excelente

Sfaturi privind amorsarea peretilor

Majoritatea proprietarilor se gasesc cel putin o data in viata in situatia in care vor dori sa renoveze apartamentul, casa, garajul sau o anexa si vor fi nevoiti sa aiba cunostinte solide despre zugravit pentru a obtine rezultate deosebite. Unul dintre procedeele despre care trebuie sa aiba cateva informatii se refera la amorsarea peretilor. Practic, imediat dupa ce au gletuit si finisat peretii vor fi nevoiti sa-i amorseze pentru a-i vopsi cu lavabila. Dupa ce au reusit aplicarea amorsei, peretele va fi pregatit pentru a primi vopseaua lavabila si sa capete aspectul exterior mult dorit.

In articolul de mai jos vei descoperi ce este amorsa si care este rolul ei, cand trebuie folosita obligatoriu, cum se face amorsarea peretilor si care sunt uneltele si accesoriile necesare in acest sens. De asemenea, vei afla si unele sfaturi utile despre realizarea amorsarii intr-un mod corect, cu rezultate deosebite.

Cuprins

1.  Ce este amorsa pentru pereti

1.1. Rolul amorsarii peretilor

1.2. Cand este obligatoriu de folosit amorsa

2. Cum se face amorsarea peretilor

2.1 Pregatirea suprafetei pentru amorsarea peretilor

2.2 Pregatirea suprafetei pentru amorsarea peretilor

2.3  Aplicarea amorsei pentru amorsarea peretilor

3.Unelte si accesorii utile pentru amorsarea peretilor

4. Sfaturi utile pentru amorsarea peretilor

1. Ce este amorsa pentru pereti?

Ce este amorsa

Amorsa este un material de constructie, cunoscut si sub numele de grund de amorsare, care poate fi gasit in forma finala in magazinele de specialitate. Este folosit pentru a pregati interiorul sau exteriorul unei cladiri, pentru a executa lucrari de reparatii, de zugravit, de montare a gresiei, faiantei, tapetului. Cine vrea sa aplice vopseaua in mod uniform, in asa fel incat aceasta sa adere foarte bine, trebuie sa aplice in prealabil amorsa. Peretii trebuie sa fie curati perfect si amorsa sa fie aplicata in conformitate cu indicatiile producatorului, ce pot fi citite pe eticheta produsului cumparat.

Amorsa poate fi aplicata pe diferite tipuri de suprafete, dupa cum urmeaza:

  • tencuiala de var – ciment;
  • glet de ipsos, beton;
  • suprafata acoperita deja de vopsea
  • sapa;
  • gips – carton.

1.1. Rolul amorsarii peretilor

Amorsa trebuie sa fie bine aplicata daca se are in vedere obtinerea unor rezultate optime. Astfel, rolul ei este urmatorul:

  • permite vopselei sa adere mai bine la suprafata de lucru, formand o pelicula omogena;
  • ajuta vopseaua sa se aplice uniform;
  • permite vopselei sa se aplice peste un strat vechi de vopsea lavabila (chiar si in cazul in care aceasta din urma are o culoare stridenta, puternica);
  • datorita amorsei vopseaua se va usca uniform;
  • consumul de vopsea este mai mic;
  • nu permite aparitia petelor inestetice;
  • regleaza absorbtia apei;
  • fixeaza praful si consolideaza stratul suport.

1.2. Cand este obligatoriu de folosit amorsa

Amorsa trebuie folosita obligatoriu la vopsitul peretilor. Daca stratul suport este de tip gips carton, atunci aplicarea vopselei noi peste cea veche ar putea sa duca la desprinderea celei din urma si la aparitia unor urme peste vopseaua noua. Este indicat sa se pregateasca stratul suport inainte sa se dea cu var nou. Se slefuieste usor gips cartonul vopsit, se curata de praf, apoi se aplica amorsa. Se va observa ca se reduce foarte mult si cantitatea de vopsea folosita pentru a da stratul nou.

La aplicarea tencuielii decorative trebuie sa se foloseasca iarasi amorsa de calitate. Materialul se aplica pe suprafata si asigura aderenta buna a tencuielii pe stratul suport. Tencuiala va fi mult mai rezistenta la diferite socuri mecanice, dar si la temperaturi scazute sau ridicate, chiar si la ciclul inghet – dezghet. Pentru rezultate excelente este indicat ca amorsa sa aiba culoarea asemanatoare cu cea a tencuielii decorative.

Amorsa va fi utilizata si pentru placarile cu gresie sau faianta. Inainte de a fi puse placile pe suprafata de gips carton trebuie sa fie data cu amorsa care impiedica practic apa din adezivul de placare sa intre in placi. Cine a aplicat placile de faianta sau de gresie pe gips carton fara amorsa a observat cum in scurt timp acestea se desfac si cad, pentru ca umezeala din adezivul de placare patrunde in gips carton si va favoriza acest fenomen. De asemenea, amorsa poate fi aplicata si atunci cand se foloseste tapetul pentru ca inlesneste montarea acestuia si pentru ca reduce foarte mult cantitatea de adeziv utilizata.

2. Cum se face amorsarea peretilor?

Cum se face amorsarea

Amorsarea peretelui presupune cunoasterea unor informatii utile pentru a obtine rezultatele scontate, asa ca este indicat ca persoana care vrea sa duca la bun sfarsit acest procedeu sa tina cont de sfaturile specialistilor si de pasii ce trebuie urmariti in acest sens.

2.1. Pregatirea suprafetei pentru amorsarea peretilor

Inainte de a amorsa peretele trebuie pregatita foarte bine suprafata de lucru. Practic, aceasta zona trebuie sa fie bine curatata de orice urma de impuritati, de ulei sau praf. Cativa pasi sunt importanti pentru a reusi aceasta operatiune:

  • In cazul in care peretele are diferite fisuri, gauri sau crapaturi si zone lovite, atunci se vor astupa cu un chit de cutit si se va lasa sa se usuce foarte bine. Apoi se slefuieste suprafata si se curata praful cu o carpa sau cu aspiratorul;
  • Daca suprafata este data cu tencuiala noua, aceasta trebuie sa se usuce foarte bine, timp de 28 de zile;
  • Suprafata cu tencuiala veche va fi curatata de praf si de murdarie;
  • Daca suprafata nu este aderenta, atunci trebuie pregatita altfel. Specialistii sunt de parere ca trebuie sa se indeparteze vopseaua veche prin razuire si slefuire sau cu ajutorul unei solutii chimice;
  • Daca vopseaua este veche, dar aderenta, atunci suprafata va fi curatata de praf si de grasime, apoi va primi amorsa.

2.2. Pregatirea amorsei pentru amorsarea peretilor

Sfaturi pentru pregatirea amorsei

In general, nu este nevoie de pregatirea amorsei pentru ca ea este deja gasita in aceasta forma (gata de a fi aplicata) in magazinele de specialitate. Exista si o alternativa, amorsa sintetica, concentrata, care necesita dilutie. In acest caz trebuie citite cu atentie toate informatiile de pe eticheta produsului si sa se execute exact indicatiile producatorului. La final se va omogeniza foarte bine totul in asa fel incat sa se obtina o compozitie omogena. principalele etape in pregatirea amorsei sunt: diluarea, amestecarea, depozitarea in recipient.

2.3. Aplicarea amorsei pentru amorsarea peretilor

Amorsa se aplica foarte usor, fara sa fie nevoie de multe cunostinte in acest sens. Cu ajutorul trafaletului, bidinelei si pensulei se vor parcurge urmatorii pasi:

  • Pentru inceput trebuie sa fie protejate suprafetele si obiectele din jur cu ajutorul unei folii de acoperire, in asa fel incat sa nu fie murdarite de stropii de amorsa care ar putea sa se desprinda de pe unealta de aplicat. Prizele, tocurile, marginea tavanului se vor proteja si ele cu banda adeziva de mascare;
  • Amorsa se va pune intr-o galeata curata si se amesteca bine. Se va dilua cu apa doar daca este specificat pe eticheta si in cantitatile corecte;
  • Se verifica suprafata peretelui pentru a fi gata de a primi amorsa, adica sa fie curata, lipsita de praf si grasimi;
  • Se aplica amorsa cu bidineaua, trafaletul sau pensula, in mod uniform, in functie de zona peretelui;
  • Dupa aplicare amorsa va fi lasata sa se usuce corespunzator cu precizarile producatorului, altfel vopseaua nu va adera cum trebuie la suprafata;
  • Dupa ce s-a uscat, se poate aplica vopseaua sau varul lavabil.

3. Unelte si accesorii utile pentru amorsarea peretilor

Unelte si accesorii amorsare pereti

Pentru a obtine rezultate optime, amorsarea peretilor trebuie sa se realizeze cu ajutorul unor unelte si accesorii adecvate, premium. Calitatea superioara, robustetea, comoditatea in utilizarea, eficienta trebuie sa fie principalele caracteristici ale produselor folosite. Printre acestea se numara:

  • gletiera profesionala sau spaclul pentru repararea diferitelor zone cu crapaturi sau fisuri;
  • trafaletul sau bidineaua pentru aplicarea amorsei pe suprafata dorita;
  • pensula pentru aplicarea amorsei in locurile inguste;
  • folie de protectie sau banda adeziva de mascare pentru a proteja suprafetele ce nu se doresc a fi date cu amorsa;
  • galeata pentru amestecarea amorsei;
  • carpa, aspirator manual sau laveta pentru indepartarea prafului;
  • solutie speciala pentru indepartarea grasimilor si uleiului de pe perete.

4. Sfaturi utile pentru amorsarea peretilor

Sfaturi pentru amorsare pereti

Amorsa este un material indispensabil pentru multe proiecte de renovare sau de constructie. Mesterii amatori au nevoie, cu siguranta, de cateva sfaturi si recomandari utile pentru a obtine un proiect deosebit, care va fi admirat de toata lumea.

In concluzie, renovarea si zugravirea locuintei la interior si exterior trebuie sa se realizeze cu multa grija la toate etapele, iar amorsarea peretilor face parte din operatiunile importante de tinut cont. Cateva cunostinte utile, o amorsa de calitate si uneltele premium sunt elementele ce nu trebuie sa lipseasca din arsenalul oricarui mester. 

Surse foto: shutterstock.com, ro.pinterest.com

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Call Now Button