Amorsa inainte de glet – etapa importanta pentru finisaje de calitate

Amorsa glet

Amorsa inainte de glet – etapa importanta pentru finisaje de calitate

Amorsa inainte de glet - etapa importanta pentru finisaje de calitate

Amorsa glet

Gletuirea peretilor si a tavanelor este una dintre operatiunile din clasa finisajelor care se executa inaintea aplicarii varului sau vopselurilor lavabile alese in conformitate cu designul interior stabilit inainte de amenajarea spatiului.

Gletuirea este uneori omisa in ansamblul operatiunilor de amenajari interioare sau exterioare insa acest lucru nu garanteaza un rezultat excelent in privinta aspectului final. De aceea, meseriasii care se respecta si doresc sa ofere lucrarii finale un aspect profesionist nu vor trece peste acest pas esential in acest domeniu.

Totusi, gletuirea implica aplicarea unuia sau mai multor straturi peste tencuiala, numarul de straturi fiind stabilit in functie de tipul gletului. Pentru o aplicare corecta a gletului pe pereti si tavane este nevoie de o pregatire prealabila despre care vei afla mai multe detalii in randurile urmatoare.

Cuprins:

 1. De ce trebuie sa dai cu amorsa inainte de glet pentru a obtine rezultate bune?

 2. Modul recomandat in care se da amorsa inainte de glet pentru a nu avea probleme ulterior

1. De ce trebuie sa dai cu amorsa inainte de glet pentru a obtine rezultate bune?

Amorsa rezultate bune

Aplicarea gletului pe pereti sau pe tavane se poate face intr-un mod rapid si eficient cu ajutorul trafaletilor de glet care asigura eficienta prin acoperirea unor suprafete mari intr-un timp foarte scurt.

Timpul este un factor esential la aplicarea gletului deoarece acest material se poate intari si poate “trage” – fenomen cunsocut de profesionistii cu expereinta in domeniu – daca aplicarea nu se face atat timp cat materialul preparat este propice pentru folosire.

Inainte insa de aplicarea gletului si de nivelarea lui cu ajutorul gletierelor profesionale sau cu gletierele clasice suprafata peretilor trebuie pregatita. Nu se recomanda aplicarea gleturilor pe peretii nepregatiti, mai ales in ceea ce priveste gleturile de finisaj, chiar daca aplicarea se efectueaza in doua sau mai multe straturi.

Suprafetele peretilor si ale tavanelor trebuie sa fie cat mai netede si mai curate inainte de aplicarea gletului deoarece astfel se poate asigura o lucrare de calitate a finisajului. Operatiunile de curatare in privinta peretilor cu var vechi implica umezirea prealabila cu apa a acestora si curatarea cu ajutorul sculelor de mana din gama spaclurilor. Inca din aceasta faza este necesara acordarea unei atentii speciale la nivelarea suprafetelor si la uniformitatea bazei de aplicare a gletului.

Golurile, santurile, denivelarile, eventualele fisuri trebuie corectate si astupate cu ajutorul unor materiale speciale din gama adezivilor sau pastelor recomandate pentru astfel de operatiuni. 

Urmeaza pasul esential inainte de aplicarea gletului si anume prepararea si aplicarea amorsei care are un rol important. Amorsa se aplica mai ales in cazul suprafetelor poroase sau care au un grad de absorbite mare. Acest aspect are foarte mare importanta mai ales in cazul aplicarii gletului cu trafaletul pentru a impiedica ca materialul de pe perete sa se usuce inainte de nivelarea cu gletiera.

2. Modul recomandat in care se da amorsa inainte de glet pentru a nu avea probleme ulterior

Amorsa inainte de aplicarea gletului

Amorsa trebuie aplicata cu ajutorul unei bidinele, iar in cazul suprafetelor cu colturi se poate apela la pensule de diverse dimensiuni. Amorsa se amesteca in apa, de regula in proportie de 1 litru de amorsa la 3 litri de apa (consulati instructiunile de folosire pentru fiecare producator). Dupa ce se amesteca foarte bine se poate incepe procedura de aplicare cu bidineaua pe pereti.

In functie de nevoie, daca amorsa pregatita se termina inainte de aplicarea pe toate suprafetele care vor fi gletuite, se poate proceda la prepararea unei alte transe de amorsa. In orice caz, trebuie acordata atentie in aceasta faza pentru a nu lasa suprafete neamorsate deoarece acest lucru ar putea aduce neajunsuri operatiunii si rezultatului de dupa gletuire.

Daca se observa ca suprafata peretelui nu absoarbe bine solutia de amorsa aceasta se mai poate dilua cu apa in functie de nevoie dar fara a depasi un litru suplimentar de apa in amestec. De asemenea, nu se recomanda doar stergerea superficiala a peretelui cu bidineaua cu amorsa. Peretii trebuie bine inmuiati in solutia de amorsa si, pe cat posibil, in mod uniform.

Gletuirea poate incepe abia dupa ce toata suprafata peste care s-a aplicat amorsa este complet uscata. Rolul esential al amorsei este acela de a creste aderenta suprafetei peretelui astfel incat gletuirea sa se efectueze mult mai simplu.

In concluzie, amorsarea peretelui inainte de aplicarea gletului este o etapa recomandata pentru a obtine rezultate bune in domeniul finisajelor interioare sau exterioare. 

Sursa foto: gletiere.ro

Produse Recomandate

  • Rezerva Trafalet microfibra Vopsele Lavabile 12 mm – Microliss’HD L’Outil Parfait®

    5.00 out of 5
    38,00 lei
  • Rezerva Trafalet microfibra Vopsele Lavabile 6 mm – Microliss’HD L’Outil Parfait®

    0 out of 5
    35,00 lei
  • Maner Trafalet 250 mm diametru 8 mm Microliss’HD L’Outil Parfait®

    0 out of 5
    15,00 lei
  • Penson pentru Vopsele Acrilice 3 cm – L’Outil Parfait®

    0 out of 5
    15,00 lei
  • Penson rotund pentru vopsele acrilice, Aquasilver L’Outil Parfait®

    0 out of 5
    25,00 lei
  • Penson pentru Vopsele Acrilice Aquasilver 8 cm – L’Outil Parfait®

    0 out of 5
    35,00 lei
  • Prelungitor pentru trafalet de Glet | Vopsea 2×0.7m – L’Outil Parfait®

    0 out of 5
    59,00 lei
  • Prelungitor pentru trafalet de glet | vopsea Stop&Roll®

    0 out of 5
    249,00 lei

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Call Now Button