Cel mai bun trafalet

Cel mai bun trafalet

Cel mai bun trafalet

Cel mai bun trafalet

Vopselele lavabile au devenit un standard in cadrul amenajarilor si decorarilor interioare. Majoritatea peretilor sunt azi acoperiti de un sortiment sau altul de vopsea lavabila, iar aplicarea acesteia este realizata fie prin pulverizare, fie prin aplicare cu pensule sau bidinele ori prin rulare cu ajutorul trafaletilor de vopsea.

 

Dar, in ultima perioada, inovatii de data recenta in domeniul uneltelor pentru finisaje au scos la iveala faptul ca nu doar vopseaua lavabila poate fi aplicata prin metoda rularii cu trafaletul. Dupa cum se stie, inainte de lucrarile de vopsitorie, sunt necesare operatiuni de umplere, indreptare, corectare si slefuire a suprafetei peretilor. Toate aceste operatiuni sunt cunoscute sub denumirea generica de gletuire, insa ele sunt diferite atat ca scop, cat si ca moment si ordine de realizare in vederea obtinerii unui rezultat cat mai apropiat de perfectiune.

Astfel, aplicarea gletului pe peretii decopertati in prealabil este una din cele mai importante operatiuni deoarece de rapiditatea si eficienta cu care peretii sunt umpluti cu glet depinde executarea adecvata a restului operatiunilor (nivelare sau gletuirea propriu-zisa, slefuire, varuire). In sprijinul acestei importante etape tehnologice, exista azi un instrument cu ajutorul caruia aplicarea gletului pe pereti se poate realiza simplu si rapid: trafaletul de glet – o unealta la care nu vei mai putea renunta si nici nu te vei mai intoarce la vechile metode.

Acest articol doreste sa scoata in evidenta profesionistilor in domeniul finisajelor interioare, dar si celor care practica aceasta activitate ca un hobby pentru uzul personal, cei mai buni trafaleti pentru glet sau lavabila existenti pe piata de profil.

Cuprins

1. Cel mai bun trafalet – Clasificare TOP 3

2.Cum sa alegi cel mai bun trafalet pentru glet sau vopsea pentru lucrari de calitate

3. Cum se intretine si pastreaza un trafalet de glet sau vopsea pentru a fi folosit mai mult timp?

4. Intrebari si raspunsuri frecvente despre trafaletii de glet si vopsea

Desi este un instrument deja arhicunoscut in lumea specialistilor in finisaje interioare, trafaletul, care a inlocuit in istoria recenta a acestui domeniu vechea bidinea, continua sa ofere o serie de surprize si sa aduca plusuri consistente in ceea ce priveste eficienta si calitatea executiei anumitor lucrari. 

Desi este binecunoscuta folosirea trafaletului la lucrarile de vopsitorie a peretilor cu lavabila, iata ca, mai nou, trafaletul poate fi folosit cu excelente rezultate si la o operatiune anterioara celei de varuire. Astfel, aplicarea gletului pe pereti se poate face azi simplu, rapid si uniform cu ajutorul trafaletului de glet, o inovatie care reduce sistematic efortul depus de lucratorii in finisaje si care permite interventia rapida si eficienta cu gletiera profesionista sau gletiera clasica cu bune rezultate in privinta aspectului final al lucrarii.

Aplicarea cu trafaletul de glet se poate folosi atat in ceea ce priveste gleturile de incarcare sau de nivelare, cat si in privinta gleturilor fine si extrafine cu rol de finisare. In acelasi timp, faptul ca exista o metoda revolutionara de rezolvare a operatiunii de aplicare a gletului cu un instrument care era considerat util doar pentru operatiunile finale de varuire, este in masura sa schimbe in mod consistent modul de lucru in domeniul finisajelor.

1. Cel mai bun trafalet - Clasificare TOP 3

Pachet trafalet pentru glet
Caracteristici
 • Lungimi role: 18cm, 22cm si 25cm
 • Domeniu de folosire: aplicarea gletului de nivelare / finisare pe suprafete intinse
 • Tipuri de suprafete recomandate: pereti cu tencuiala clasica si placi de gips carton
 • Material rola: nylon
 • Grosime rola: 18 mm
 • Material maner: plastic
 • Incarcare maxima cu glet la o aplicare: 1,5Kg
PRO

✔️ Un pachet complet de trafaleti de glet care permite dotarea unei echipe de lucratori

✔️ Dimensiuni diverse pentru scenarii de lucru si suprafete diferite

✔️  Maner ergonomic, usor, ce permite o aplicare a gletului rapida si simpla

✔️ Trafaletul poate fi folosit atat cu glet la sac, cat si cu glet gata mixat

✔️ Constructia rolei permite controlul cantitatii de glet incarcate

✔️ Folosit impreuna cu gletiere profesionale de tip Parfaitliss reduce timpul de finisare a peretilor cu cel putin 50%

Contra

✖️ Pretul poate fi considerat mare, dar trebuie tinut cont de faptul ca este vorba de 3 unelte intr-un pachet

Trafalet glet pentru prelungitor
Caracteristici
 • Lungime rola: 22cm
 • Domeniu de folosire: aplicare gleturi fine si extrafine de finisare
 • Material rola: nylon
 • Grosime rola: 18 mm
 • Material maner: plastic
 • Montura maner: speciala pentru imbinarea cu prelungitorul DECOLISS
 • Incarcare maxima cu glet la o aplicare: 1,3Kg
PRO

✔️ Un trafalet de glet mediu, care permite aplicarea pe suprafete diverse, de la pereti simpli, la placi de gips carton

✔️ Manerul trafaletului este special conceput pentru aplicarea unui prelungitor pentru peretii foarte inalti sau tavane

✔️ Se poate folosi pentru aplicarea de gleturi fine si extrafine atat cu cele la sac, cat si cu sortimente gata preparate si mixate

Contra

✖️ Prelungitorul nu este inlus in pret si trebuie achizitionat separat

Rezerva trafalet microfibra
Caracteristici
 • Lungime rola: 250mm
 • Greutate rola: 1Kg
 • Grosime rola (lungime fire): 12mm 
 • Material rola: Microfibra de mare densitate
 • Domeniu de aplicare: varuit / vopsit cu var / vopsea lavabila
PRO

✔️ Rezerva de trafalet pentru lavabila este fabricata din microfibra cu peri dispusi cu o densitate mare

✔️ Aplicarea varului sau vopselei se face in mod uniform si nu lasa urme pe suprafata peretelui

✔️ Lungimea firului de 12 mm este potrivita astfel ca trafaletul nu stropeste si poate fi folosit atat cu vopseluri pe baza de apa, cat si pe baza de uleiuri

✔️ Greutatea rolei de 1Kg asigura o manevrare sigura, precisa si nici nu oboseste bratul

Contra

✖️ Lungimea de 25 cm poate fi prea mare pentru zonele de colt sau de pereti ingusti

2. Cum sa alegi cel mai bun trafalet pentru glet sau vopsea pentru lucrari de calitate

Alegerea unui trafalet de glet sau de vopsea este primul pas in garantarea unor lucrari ulterioare de calitate si, mai ales, pentru asigurarea unui mod de lucru eficient si fara intreruperi.

Primul lucru la care trebuie sa fii atent cand alegi o astfel de unealta este sa verifici cu atentie partea esentiala a acesteia, si anume materialul din care este confectionata rola. Trebuie sa te asiguri ca materialul sau tesatura rolei nu depaseste marginile acesteia. In cazul trafaletilor de lavabila, cele mai bune modele au o rola fara asperitati, resturi de material sau cusaturi. Cel mai bun mod de verificare al unui trafalet pentru lavabila este, de fapt, verificarea cusaturii. Daca aceasta nu exista in mod vizibil, vei fi sigur ca ai ales un model bun. Dimpotriva, daca rola are gauri in material sau o cusatura in relief, va trebui sa eviti acel model.

Materialul din care este realizata rola trafaletului de lavabila poate varia intre fibrele naturale si fibrele sintetice. Fibrele naturale din gama mohairului sau lanei sunt utilizate cu precadere la trafaletii pentru aplicarea vopselurilor pe baza de ulei, iar cele sintetice (nylon sau poliester) se folosesc mai mult pentru vopseluri pe baza de apa, desi nu este tocmai o regula precisa in acest sens. Pentru vopsea lavabila cel mai buna material este microfibra.

In cazul celor mai bune modele de trafaleti de glet, textura materialului din care este confectionata rola este, de regula, din nylon cu o grosime de circa 18 mm. Rugozitatea suprafetei rolei permite incarcarea cu glet de peste 1 Kg la fiecare aplicare – astfel ca eficienta operatiunii de aplicare a gletului este asigurata.

Grosimea rolei trafaletului se alege in functie de scenariul de lucru la care va fi aplicat. Daca este vorba de varuit, este bine de retinut ca o rola mai groasa va retine mai multa vopsea lavabila si vei putea acoperi chiar si suprafete mai rugoase. In cazul trafaletului de glet, grosimea rolei este relevanta in masura in care acesta va retine o cantitate mai mare de glet de aplicat.

Cadrul pe care se monteaza rola trafaletului poate avea mai multe dimensiuni. Trafaletii mai largi care pot acomoda role mai lungi sunt ideali pentru varuirea sau acoperirea cu glet a unor suprafete mai mari de perete. Trafaletii de mai mici dimensiuni care sunt adaptati pentru role mai scurte sunt folositi cu precadere in domeniul varuitului sau aplicarii de glet pe zone mai inguste. Un trafalet de calitate va avea intotdeuna un cadru care poate acomoda role de diverse dimensiuni.

Trafaletii de glet sau de lavabila sunt instrumente utile dar, in cele mai multe scenarii de lucru, pentru o eficienta superioara si un mod de lucru curat, mai sunt necesare si cateva accesorii care pot fi incluse in pret sau se pot achizitiona separat. De aceea, trebuie studiat daca modelele de trafaleti alese sunt compatibile, de exemplu, cu tavitele special folosite atunci cand recipientii de vopsea sau glet au deschiderea prea stramta pentru introducerea intregului ansamblu sau gratarele care au rol de eliminare a surplusului de materie prima inaintea aplicarii pe pereti.

3. Cum se intretine si pastreaza un trafalet de glet sau vopsea pentru a fi folosit mai mult timp?

Unelte indispensabile unui profesionist in domeniul amenajarilor si finisajelor, trafaletii de glet sau vopsea trebuie curatati dupa finalizarea fiecarei sesiuni de lucru. Curatarea acestor unelte este mult mai simpla atunci cand gletul sau vopseaua nu s-au intarit sau uscat deja pe rola. De asemenea, nu ar trebui neglijate de la operatiunea de curatare manerul trafaletului precum si celelalte accesorii ale acestuia.

De multe ori, este posibil ca in timpul unei lucrari de aplicare a gletului sau de varuire sa existe, din diverse motive, pauze. In acest caz, este recomandabil ca trafaletii cu care se lucreaza sa fie introdusi in pungi de plastic care sa fie legate si inchise ermetic in jurul rolei trafaletului. Acest mod de actiune este unul care nu va permite uscarea sau intarirea materialului de lucru pe rola si va usura considerabil reluarea procesului.

Operatiunea de curatare a trafaletilor dupa lucru se poate realiza simplu daca se urmeaza cativa pasi tehnici:

4. Intrebari si raspunsuri frecvente despre trafaletii de glet si vopsea

Nu, deoarece trafaletul de glet se poate folosi la fel de bine atat cu glet la sac, care se va prepara la fata locului, cat si cu gleturi gata mixate, ce trebuie doar aplicate pe peretele pregatit in prealabil.

Primul si cel mai important avantaj al trafaletului de glet este aplicarea diverselor tipuri de glet mult mai rapid si mai uniform decat in cazul aplicarii clasice, manuale. In al doilea rand, este foarte important ca interventia de finisare a gletului aplicat cu gletiera sa se faca cat mai repede dupa aplicare pentru a nu se intari materialul.

Inainte de aplicarea gletului cu un trafalet dedicat acestei operatiuni, peretii trebuie pregatiti in acelasi mod ca in cazul aplicarii gletului in mod clasic cu gletierele. Astfel, razuirea, nivelarea si corectarea, umplerea si mascarea crapaturilor si a denivelarilor mari sunt operatiuni prealabile aplicarii gletului in orice situatie. In unele situatii e posibil sa fie nevoie sa se aplice un grund de profunzime pentru a reduce gradul de absorbtie a peretelui. Astfel se va mari timpul de lucru al gletului aplicat cu trafaletul special pentru glet.

In primul rand, trebuie sa inlaturi surplusul de glet si vopsea ramasa pe trafaleti cu ajutorul unei spatule, gratar sau raclete ori chiar cu un spaclu. Apoi, demonteaza rola si spal-o bine intr-un recipient cu apa calduta in care ai adaugat o mica cantitate de lichid de spalat vase. Daca ai folosit vopseluri pe baza de ulei, ar trebui ca mai intai sa speli trafaletul cu un solvent si abia ulterior sa finalizezi operatiunea in apa cu detergent.

Cel mai simplu mod pentru a pastra textura moale a trafaletului pentru glet sau lavabila este sa-l pastrezi in folie de plastic sau intr-o punga din acelasi material. Important este ca recipientul sau punga in care este depozitat sa fie cat mai etanse.

Asadar, atunci cand iti doresti sa alegi cel mai bun trafalet pentru glet sau vopsea, tine cont de informatiile din articol. Bucura-te de avantajele pe care un trafalet le poate aduce in procesul de gletuire si nu uita sa folosesti gletiere profesionale pentru rezultate de calitate superioara, durabile in timp. 

Sursa foto: Unsplash.com, Gletiere.ro

Produse Recomandate

 • Pachet trafalet de glet 18 cm, 22 cm, 25 cm®

  5.00 out of 5
  (1 recenzie)
  Prețul inițial a fost: 257,00 lei.Prețul curent este: 231,00 lei.
 • Rezerva Trafalet microfibra Vopsele Lavabile fir 12 mm – Microliss’HD L’Outil Parfait®

  5.00 out of 5
  (2 recenzii)
  38,00 lei
 • Trafalet de Glet L’Outil Parfait pentru prelungitor DECOLISS®

  0 out of 5
  83,00 lei

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Call Now Button