Renovarea apartamentului – planificare si etape pentru operatiuni cursive si eficiente

Planificare pentru renovarea apartamentului

Renovarea apartamentului – planificare si etape pentru operatiuni cursive si eficiente

Planificare pentru renovarea apartamentului

Renovarea unui apartament, desi poate parea o operatiune simpla, totusi, daca nu este urmat un plan si o desfasurare logica a lucrarilor, poate deveni foarte repede o adevarata durere de cap pentru proprietari dar si pentru meseriasi in egala masura.

Atunci cand te apuci de renovat un apartament ar trebui, in calitate de proprietar, sa schitezi cel putin un plan de actiune care sa implice, in general, masuri privind pregatirea prealabila, obtinerea autorizatiilor si acordurilor necesare – daca este cazul – si, ceea ce este mai important, construirea unui buget si alegerea materialelor necesare.

Din punctul de vedere al profesionistilor care se vor ocupa de amenajarea interioara acestia ar trebui sa fie dotati cu sculele de mana si accesoriile necesare executarii eficiente si la parametrii inalti de calitate a lucrarilor precum si sa detina experienta necesara in domeniu.

In acest articol vei afla cateva detalii despre modul si etapele de renovare a unui apartament pentru a avea o imagine de ansamblu asupra operatiunilor generale si a reduce astfel, pe cat posibil, problemele ce se pot ivi.

Cuprins

1. Renovarea apartamentului – planificarea initiala

2. Renovarea apartamentelor cu 2 sau cu 3 camere sau a garsonierelor – operatiuni posibile

3. Etapele renovarii apartamentelor – ordinea operatiunilor si metode de reducere a timpilor de lucru

1. Renovarea apartamentului - planificarea initiala

Planificare initaiala

Foarte multi proprietari de apartamente incep renovarea fara a avea un plan bine stabilit de la bun inceput astfel ca, pe parcurs, pot aparea intarzieri insemnate ale lucrarilor sau chiar probleme cu materialele neconforme sau de o slaba calitate deoarece nu a fost stabilit un buget care sa cuprinda toate nevoile santierului. Desigur, nimeni nu-si doreste ca finalul unei renovari de apartament sa fie un veritabil fiasco atat din punctul de vedere al calitatii lucrarii, cat si in ceea ce priveste aspectul final.

Prima intrebare pe care un proprietar ar trebui sa si-o puna inainte de a se hotara la a purcede la renovarea apartamentului este cea despre scopul si utilitatea acestei operatiuni.

Locuinta nu a mai fost renovata in ultimii 10 ani? Ultima operatiune nu a fost chiar pe placul tau si vrei sa modifici unele aspecte? Pur si simplu simti ca vrei sa schimbi in mod substantial aspectul si designul interior al spatiului tau de locuit dupa gusturile tale? 

Odata ce ai gasit un motiv suficient de puternic pentru a te apuca de aceasta activitate, vei afla cu siguranta si beneficiile pe care le vei obtine la finalul lucrarii, ceea ce constituie un factor motivator destul de important. Motivatia este necesara deoarece renovarea unui apartament, mai ales daca locuiesti acolo pe timpul operatiunilor si nu ai alta varianta la dispozitie pentru a te muta temporar, poate fi o perioada destul de stresanta pentru tine si pentru toti membrii familiei.

Imaginea finala de ansamblu a apartamentului este unul din lucrurile esentiale pe care ar trebui sale stabilesti inainte de incepere arenovarii. Ar trebui sa urmaresti atat scopuri practice cat si estetice pentru a avea un obiectiv destul de bine conturat. De aceea este o buna idee sa apelezi la un designer de interior care poate oferi sprijin specializat asupra noului aspect al apartamentului tau.

Unul dintre cele mai importante aspecte ale planificarii initiale ale renovarii apartamentului este alegerea echipei de specialisti in amenajari interioare. Aici ar trebui sa acorzi o atentie deosebita procesului de alegere, deoarece de eficienta si maiestria cu care lucratorii vor efectua renovarea depinde aspectul final, calitatea si durabilitatea lucrarilor.

Ar fi indicat sa alegi echipe de meseriasi cu experienta in domeniu si care pot prezenta un portofoliu de lucrari ori sa iei recomandari de la persoane apropiate care au trecut recent prin renovari si care au fost multumite de rezultat – desi recomandarea poate fi o optiune relativa, asemenea gusturilor si nevoilor fiecarei persoane in parte.

2. Renovarea apartamentelor cu 2 sau cu 3 camere sau a garsonierelor - operatiuni posibile

Operatiuni posibile

Cele mai comune tipuri de apartamente din Romania sunt cele cu 2 sau cu 3 camere desi exista un numar insemnat de garsoniere sau apartamente cu o singura camera. Desigur, renovarea este cu atat mai simpla si mai rapida cu cat supafata utila a apartamentului este mai mica, dar depinde si de amplitudinea si de felul lucrarilor executate. 

Astfel, o renovare care implica refacerea unui apartament in totalitate de “la rosu” – asa cum se exprima constructorii si lucratorii in amenajari – implica costuri mult mai mari decat o realizare a unei noi zugraveli sau schimbarea gresiei si faiantei ori a parchetului.

Renovarea de la zero a unui apartament se poate demara odata cu sosirea sezonului cald (sfarsitul primaverii, vara sau inceputul toamnei) atunci cand temperatura nu este foarte joasa si permite uscarea rapida al tencuielilor, gletului si vopselurilor aplicate.

Prima operatiune care ar trebui sa aiba loc inainte de inceperea propriu-zisa a renovarii este asigurarea protectiei suparfetei santierului deoarece, mai ales daca mobila si obiectele personale sunt prezente in incinta si nu este vorba de un apartament complet gol, se va evita, pe cat posibil, depunerea prafului rezultat din razuirea si slefuirea peretilor.

Produse Recomandate

  • Aplicator Profesional banda gips carton – DELKO Hybrid Taper Australia®

    5.00 out of 5
    (3 recenzii)
    685,00 lei

Una dintre operatiunile necesare in cazul unei renovari temeinice a unui apartament consta in raschetarea si indreptarea peretilor. Indepartarea straturilor vechi de tencuiala este recomandabila pentru a evita suprapunerea materialelor noi si evitarea unui aspect neingrijit la final. 

Cu ajutorul gletierelor clasice sau mai ales cu o serie de unelte din gama gletierelor profesionale se pot aplica tencuieli si straturi de glet succesive in timp record si cu un consum minim de efort. In acelasi timp, cu aceste tipuri moderne de unelte se asigura o calitate superioara a aspectului suprafetelor peretilor si tavanelor, obtinandu-se, de cele mai multe ori – in functie de design, aspectul de “coala de hartie”.

Produse Recomandate

  • Gletiera profesionala inox 45 cm lama 0.3 mm maner ergonomic din plastic, Premium Parfaitliss L’Outil Parfait®

    5.00 out of 5
    (2 recenzii)
    Prețul inițial a fost: 229,00 lei.Prețul curent este: 217,00 lei.
  • Gletiera inox 40 cm maner acoperit cu piele ULTRA FLEX 0.4 Level 5 Tools®

    5.00 out of 5
    (1 recenzie)
    240,00 lei
  • KIT 6 gletiere profesionale pana la 1 m, prelungitor 2 m, PARFAITLISS L’Outil Parfait®

    5.00 out of 5
    (16 recenzii)
    Prețul inițial a fost: 1.599,00 lei.Prețul curent este: 1.439,00 lei.

Gletuirea este una dintre lucrarile de cea mai mare importanta deoarece de tehnica si rapiditate cu care acest material este aplicat pe pereti depinde ultima etapa, cea a vopsirii sau varuirii. Aplicarea gletului se poate realiza cu unelte moderne din gama trafaletilor pentru glet care ofera timp redus de operare pentru a se evita intarirea si tragerea gletului.

De asemenea, trebuie sa iei in considerare inlocuirea instalatiilor electrice, mai ales daca este vorba despre un apartament vechi care nu a mai suferit operatiuni de renovare recente. Schimbarea instalatiei electrice este recomandabila deoarece se asigura astfel o buna functionare timp indelungat si un acces ergonomic la prizele de curent prin marirea numarului acestora.

De asemenea, in functie de consumatorii electrici este posibil ca vechea instalatie sa nu mai fie potrivita noilor cantitati de electricitate consumate. Schimbarea instalatiei ar trebui sa aiba loc la inceputul etapei de renovare deoarece este posibil sa fie nevoie de crearea unor santuri suplimentare in pereti pentru aductiunile de cabluri si pentru crearea unor lacasuri noi pentru prize.

Inlocuirea instalatiilor sanitare atat in camera de baie, cat si la bucatarie este una dintre operatiunile care se practica cu regularitate in cazul unei renovari de apartament. Este recomandabil ca aceste operatiuni sa aiba loc odata cu montarea gresiei si a faiantei in aceste camere.

De asemenea, inlocuirea usilor interioare, a ferestrelor si a parchetului sunt alte operatiuni ce pot avea loc in cadrul unei renovari. Desigur, in cazul in care apartamentul nu era prevazut cu o instalatiei termica de producere a caldurii si de preparare a apei calde, instalarea unei centrale termice electrica sau pe gaze poate fi una din etapele importante ale renovarii. 

Trebuie tinut cont, in aceste cazuri, de realizarea proiectelor autorizate si de lucrul cu echipe de tehnicieni autorizati la fel ca si in cazul lucrarilor la instalatia electrica a locuintei.

In ceea ce priveste costurile renovarii ar trebui sa iei in calcul doua aspecte. Costul materialelor necesare precum si ale instalatiilor si ale elementelor de mobilier fac parte din bugetul general al renovarii care poate varia in functie de optiunile pe care le iei in calcul la achizitii. 

Este recomandat sa-ti faci calcule temeinice asupra necesarului de materiale si al costurilor acestora inainte de a te decide la inceperea renovarii. In acest sens ai putea sa ceri ajutorul unui specialist in amenajari interioare care iti poate oferi un deviz estimativ cel putin in ceea ce priveste reperele aboslut necesare pentru fiecare operatiune in parte.

Ar fi indicat, ca masura de siguranta, sa ai si optiunea unui credit de nevoi personale pentr a acoperi o eventuala depasire de buget.

Al doilea aspect al costurilor unei renovari este dat de remuneratia echipei de meseriasi. Aici preturile pot varia de la caz la caz, in functie de experienta echipei alese, de gradul de profesionalism pe care il ofera dovedit cu un portofoliu de lucrari anterioare. 

Ca masura de siguranta suplimentara, daca nu ai posibilitatea sa te ocupi singur de supravegherea lucrarilor poti apela si la serviciile unui diriginte de santier care se va asigura ca lucrarile renovarii se realizeaza in cel mai bun mod cu putinta si cu un consum optim de materiale si de timp.

3. Etapele renovarii apartamentelor - ordinea operatiunilor si metode de reducere a timpilor de lucru

In ceea ce priveste ordinea efectuarii operatiunilor pe care ar trebui sa le iei in considerar la o renovare de apartament, stabilirea etapelor este importanta deoarece, in functie de acest lucru, va trebui sa achizitionezi si sa livrezi materialele si instalatiile necesare pe santier.

Astfel, primul lucru la care ar trebui sa te gandesti este sa incepi cu realizarea instalatiilor din pereti sau care trec dintr-o camera in alta. Este vorba aici de instalatiile electrice si de cele termice, montarea prizelor, montarea centralei termice de apartament, montajul tevilor de aductiune la instalatiile sanitare.

A doua etapa consta intotdeauna in lucrarile de amenajare propriu-zise: raschetarea peretilor, indreptarea acestora cu tencuieli si gleturi aplicate cu gletiere profesionale sau gletiere clasice pentru umplerea si nivelarea golurilor sau astuparea si repararea crapaturilor, slefuirea, aplicare amorselor inainte de glet si pentru var sau vopseluri lavabile, varuitul final.

Produse Recomandate

  • Spaclu clasic lama inox 15 cm L’Outil Parfait®

    0 out of 5
    59,00 lei
  • Spaclu clasic inox lama 15 cm Ragni®

    0 out of 5
    69,00 lei
  • Spatula profesionala glet 76 cm lama inox 0.7 mm Super Prof PURE

    0 out of 5
    124,00 lei
  • Paleta malaxor LEVEL 5 Profesionala, lungime 80 cm®

    5.00 out of 5
    (2 recenzii)
    249,00 lei

Odata cu reparare si indreptarea peretilor se poate proceda si la inlaturarea pardoselilor vechi si inlocuirea acestora cu parchet sau cu un at tip de pardoseala conform proiectului. Desigur, in camerele de baie si de bucatarie se poate monta gresie dar acest lucru nu este obligatoriu, parchetul stratificat tratat special importiva umezelii poate fi o solutie acceptabila si moderna.

Dupa finisarea peretilor se pot monta radiatoarele pentru incalzirea centralizata si racordarea acestora la tevile pozitionate in prima etapa de renovare. 

Urmeaza etapa de lucrari de dulgherie si montaj a usilor de interior precum si a elementelor fixe de mobilier: realizarea dressing-urilor, a spatiilor de depozitare, rafturilor, etc. Tot acum se pot monta lustrele, aplicele, spoturile cu led sau alte corpuri de iluminat.

Finalul renovarii este rezervat decoratiunilor interioare, rearanjarii pieselor de mobilier existente in conformitate cu planul de design nou sau instalarii mobilierului si electrocasnicelor noi.

In concluzie, renovarea unui apartament poate fi o operatiune care sa se desfasoare intr-un mod natural, simplu si eficient daca inca de la bun inceput se creaza un plan de actiuni si se repecta o ordine logica a operatiunilor. 

Sursa foto: gletiere.ro, pixabay.com

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Call Now Button