Tipurile de glet folosite la finisajele interioare sau exterioare
Emilia Răulea2024-09-03T16:30:56+03:00Operatiunile de finisaj din cadrul amenajarilor interioare sau exterioare constituie una dintre etapele importante pentru realizarea unor lucrari aspectuase si de calitate. Finisajele se bazeaza, in mare parte, pe asigurarea aspectului dorit al peretilor si tavanelor conform designului interior stabilit la inceperea lucrarilor de renovare sau de constructie, dupa caz.
In cadrul acestor operatiuni, gletuirea ocupa unul dintre cele mai importante locuri, deoarece de calitatea acestei operatii depinde aspectul final al peretilor spatiului renovat. Totusi, nu trebuie uitat ca aplicarea gleturilor in diversele faze ale operatiunilor este mult usurata de folosirea unor unelte adecvate din categoria gletierelor profesionale dar si a trafaletilor de glet care pot reduce semnificativ timpul si efortul cu rezultate excelente in privinta calitatii rezultatului final.
Produse Recomandate
-
Gletiera profesionala inox 35 cm lama 0.3 mm maner ergonomic din plastic, Premium Parfaitliss L’Outil Parfait®
5.00 out of 5(1 recenzie)189,00 lei -
Gletiera profesionala inox 60 cm lama 0.3 mm maner ergonomic din plastic, Premium Parfaitliss L’Outil Parfait®
5.00 out of 5(3 recenzii)299,00 lei
Cuprins:
- Tipurile de glet care se folosesc in mod regulat in domeniul amenajarilor
- Tipuri de glet interior si modurile de preparare inaintea aplicarii
1. Tipurile de glet care se folosesc in mod regulat in domeniul amenajarilor
Exista doua mari categorii de glet care au intrebuintari diferite in functie de rezultatul urmarit. Astfel, atunci cand scopul urmarit este indreptarea peretilor si a tavanelor, adica regularizarea denivelarilor existente si aducerea suprafetelor la un aspect cat mai neted este recomandabila folosirea gleturilor de incarcatura.
In compozitia acestui tip de glet intra o anumita proportie de ipsos. Acest material, in combinatie cu amestecul principal, asigura o incarcare si o acoperire uniforma a eventualelor crapaturi din suprafata peretelui. Nu ar trebui confundata operatiunea de gletuire a peretilor sau tavanelor cu cea de tencuire. Tencuiala este primul strat care se aplica direct pe zidarie, fie in mod mecanizat, fie in mod clasic cu ajutorul sculelor de mana specifice.
Produse Recomandate
-
-
KIT Spacluri Profesionale, lama inox 2,4,6,8,10,12,15 cm, 1 cutit – L’Outil Parfait®
5.00 out of 5(4 recenzii)449,00 lei -
A doua categorie de gleturi este reprezentata de asa-numitul glet de finisaj. Specific acestei categorii este modul de aplicare care se realizeaza peste stratul de glet de incarcare realizat anterior, dupa uscarea completa a acestuia. Gletul de finisaj are un rol important in realizarea unei suprafete netede care sa permita varuirea sau vopsirea peretilor cu var sau vopsea lavabila intr-un mod mult mai usor si cu un consum redus de material.
Gleturile de finisaj se aplica la un nivel inalt de calitate cu ajutorul gletierelor profesionale care permit executarea operatiunii intr-un timp scurt inainte ca gletul sa se intareasca si sa devina impropriu folosirii. Trebuie mentionat ca daca se doreste obtinerea unor suprafete perfect netede cu aspect de “coala de hartie” este necesara aplicarea mai multor straturi de glet de finisaj in straturi subtiri. Trebuie acordata atentie insa la timpii operatiunilor succesive.
Produse Recomandate
2. Tipuri de glet interior si modurile de preparare inaintea aplicarii
Diferitele tipuri de glet de interior au nevoie de o pregatire prealabila inainte de aplicare. Desigur, exista si sortimente de gleturi gata preparate care se pot aplica direct pe pereti cu gletierele, fara alte operatiuni necesare.
In ceea ce priveste gletul clasic, amestecul necesar aplicarii se realizeaza cu ajutorul apei. Unul dintre secretele meseriasilor in domeniu este ca in recipientul in care se va face amestecul sa se toarne in primul rand apa si abia apoi praful de glet. Acest mod de a proceda elimina riscul formarii de bulgari si pasta obtinuta este perfect omogena.
Cantitatea de glet adaugata ar trebui sa fie sensibil mai mare decat volumul de apa din recipient. Dupa turnarea prafului de glet in apa este recomandat sa se lase cateva minute pentru a se produce fenomenul de absorbtie si abia dupa aceea sa se porneasca la manevrele de amestecare.
Amestecarea gletului se poate face cu unelte specifice din gama mixerelor electrice sau chiar cu ajutorul clasicei bormasini careia i se pot atasa palete spiralate de tip mixer.
Dupa obtinerea unei paste de glet corespunzatoare se poate trece la aplicarea acesteia pe suprafetele dorite. Trebuie tinut cont si de timpii de uscare specifici varietatii de glet folosite, astfel ca pentru o operatiune mai rapida si pentru evitarea pierderilor este recomandabila folosirea unor unelte adecvate din gama trafaletilor de glet si a gletierelor profesionale care usureaza mult munca si timpul necesar acestei lucrari.
Produse Recomandate
Asadar, cunoscand cateva repere esentiale in ceea ce priveste gletuirea peretilor, se pot obtine rezultate foarte bune in cadrul acestei operatiuni esentiale in domeniul amenajarilor interioare sau exterioare si o calitate excelenta a rezultatului final dupa varuire.
Sursa foto: gletiere.ro
Lasă un comentariu