Gletuirea tavanului – Metode, scule si accesorii necesare
Emilia Răulea2023-11-01T16:00:41+02:00Gletuirea tavanului este o operatiune importanta in amenajarea interiorului locuintei, pentru ca de ea depinde in mare masura aspectul final al lucrarii. Pentru realizarea sa este nevoie de glet, material ce poate fi gasit in magazinele de specialitate, dar si de unelte si accesorii adecvate.
Gletuirea se executa de catre mesterii profesionisti, insa nu este dificil de intreprins nici de amatori, pentru ca trebuie doar sa urmareasca intocmai anumite instructiuni si recomandari oferite de specialisti.
In articolul de mai jos vei descoperi cateva informatii utile despre aplicarea gletului pe tavan si vei afla ce scule si accesorii trebuie sa folosesti in acest sens.
Cuprins:
- Aplicarea gletului pe tavan – Informatii utile pentru mesteri amatori
- Scule si accesorii necesare pentru gletuirea tavanului
1. Aplicarea gletului pe tavan - Informatii utile pentru mesteri amatori
Gletuirea se va executa pe tavan ca si pe pereti, doar dupa ce suprafata este perfect uscata (exista si unele situatii exceptionale, atunci cand se va utiliza un glet umed ce se aplica pe umed). Pentru o tencuiala de ciment si var se va astepta aproape o luna de zile pentru a aplica gletul, iar pentru cea pe baza de ipsos se asteapta 2 sau 3 saptamani pentru a se usca. Specialistii considera ca suprafata cea mai usor de gletuit este rigipsul.
Astfel, se pot evidentia mai multe avantaje ale uneltelor de tencuit premium:
- Se pregateste suprafata ce trebuie sa fie neteda si curata;
- Se verifica instalatia electrica, legaturile si dozele;
- Se repara tavanul acolo unde exista unele imperfectiuni, gauri sau poate doar niste denivelari;
- Pe tavan se aplica o amorsa, care va pregati practic suprafata pentru a primi stratul de glet;
- Se prepara gletul si se aplica dupa uscarea suprafetei.
Gletuirea tavanului presupune mai intai o preparare corespunzatoare a materialului, tinandu-se cont de instructiunile producatorului si de faptul ca trebuie achizitionat cu o zi sau doua inainte de aplicarea sa. Se va amesteca intr-un recipient curat (o galeata de plastic) cu ajutorul unui mixer sau a unei bormasini, aplicandu-se cat mai rapid pentru a nu se usca.
Procedeul de gletuire a tavanului presupune si existenta unei temperaturi adecvate, ce trebuie sa depaseasca 10 grade Celsius, a unei scari pentru a putea ajunge la inaltimea potrivita si a ochelarilor de protectie.
Se va aplica primul strat de glet intr-un strat subtire si neted, care va fi nivelat permanent in timpul acesta pentru a nu se usca. Apoi se va aerisi camera, ceea ce favorizeaza uscarea gletului pentru a putea sa se aplice varul sau vopseaua. Primul strat de glet trebuie sa aiba o consistenta mai mare, in asa fel incat sa aderenta sa fie optima pentru amorsa si straturile ulterioare de finisaj.
2. Scule si accesorii necesare pentru gletuirea tavanului
Pentru a executa o operatiune excelenta, cu rezultate deosebite, este esential ca mesterul amator sau profesionist sa aiba alaturi unelte si accesorii premium, care vor face munca usoara si confortabila, cu un timp de executie cat mai scurt. Printre aceste scule se numara urmatoarele:
- Trafalet pentru aplicarea gletului pompa mecanizata sau masina de gletuit (in general, aceste unelte nu se folosesc pentru lucrari casnice, de mica amploare, ci doar pe santiere, in constructii)
- Galeata pentru amestecarea gletului;
- Amestecator sau bormasina cu cap spiralat;
- Spacluri metalice realizate din otel inoxidabil;
- Gletiera profesionala fabricata din materiale de buna calitate, premium, care usureaza munca mesterului;
- Prelungitor pentru gletiera care ajuta foarte mult la nivelarea gletului pe tavane sau peretii mai inalti. Practic se elimina necesitatea folosirii unei scari, schele sau alte improvizatii,
- Pensula pentru lucrarile de finete de la imbinarile tavanului cu peretii;
- Scara pentru a ajunge la tavan;
- Ochelari de protectie pentru ca mesterul va sta cu fata indreptata spre tavan si s-ar putea scurge glet in ochi.
Toate uneltele si accesoriile folosite trebuie curatate dupa finalizarea lucrarii, in asa fel incat sa nu aiba resturi care se pot intari. Mesterul ar putea sa nu le mai intrebuinteze pe viitor din aceasta cauza. Daca a mai ramas glet de la o lucrare anterioara, acesta nu va putea fi folosit deoarece ar putea dauna rezultatului final.
In concluzie, cine vrea sa duca la bun sfarsit o lucrare de precizie in interiorul locuintei si sa realizeze un tavan cu o suprafata perfecta trebuie sa cunoasca unele informatii utile despre aplicarea gletului pe tavan si pereti, despre modul de preparare a materialului si despre uneltele adecvate unei astfel de munci. In acest fel rezultatele finale vor fi satisfacatoare si vor contribui decisiv la obtinerea unui tavan impecabil.
Surse foto: shutterstock.com, ro.pinterest.com
Produse Recomandate
-
Pachet gletiera 60 cm OCAI, Trafalet glet 22 cm
5.00 out of 5(1 recenzie)333,00 leiPrețul inițial a fost: 333,00 lei.284,00 leiPrețul curent este: 284,00 lei. -
Pachet 2 gletiere 30 si 80 cm OCAI, Trafalet glet 22 cm
4.50 out of 5(2 recenzii)532,00 leiPrețul inițial a fost: 532,00 lei.453,00 leiPrețul curent este: 453,00 lei. -
Pachet gletiera 60 cm OCAI, Trafalet glet 22 cm, Spaclu 15 cm
0 out of 5381,00 leiPrețul inițial a fost: 381,00 lei.324,00 leiPrețul curent este: 324,00 lei. -
Prelungitor gletiere ParfaitLiss aluminiu Telescopic 2×1 m L’Outil Parfait®
5.00 out of 5(3 recenzii)279,00 lei -
-
-
Pachet ParfaitLiss 45 cm, Prelungitor 1 m, Trafalet glet 22 cm, Spaclu 15 cm®
0 out of 5521,00 leiPrețul inițial a fost: 521,00 lei.444,00 leiPrețul curent este: 444,00 lei. -
Lasă un comentariu