Cum se prepara gletul? Informatii de baza pentru mesteri incepatori
Emilia Răulea2024-09-03T17:11:44+03:00Cum se prepara gletul? Informatii de baza pentru mesteri incepatori
Gletul este un amestec de materiale utilizat pentru finisarea peretilor. Cu ajutorul sau, peretii capata un aspect neted si sunt gata pentru a fi zugraviti. Fireste, acest lucru este valabil doar in cazul in care stim cum se prepara gletul in mod profesional. Pentru orice meserias, obtinerea gletului este un proces esential, pe care trebuie sa stie cum sa il deruleze in asa fel incat sa obtina cele mai bune rezultate.
De asemenea, aplicarea necesita pricepere si indemanare, iar cu gletiere profesionale rezultatele finale vor fi cu adevarat remarcabile. Pana a ajunge sa aplici gletul, este necesar sa descoperi cum il poti obtine pe cel mai bun. In acest articol iti vom prezenta cum se prepara acesta si vei afla care sunt ingredientele necesare si cum se amesteca pentru a fi aplicat pe pereti.
Cuprins
- Caracteristicile unui produs bun + cum se face gletul
- Sfaturi din partea mesterilor pentru a pregati si aplica corespunzator gletul
1. Caracteristicile unui produs bun + cum se prepara gletul
Gletuirea este procesul prin care se aplica un strat subtire de tencuiala pe peretii sau pe tavanul dintr-o incapere. Grosimea gletului difera, din punct de vedere al grosimii, in functie de scopul pe care il are. Exista glet de finisaj, al carui strat nu poate fi mai gros de 2 milimetri si glet de incarcare, care poate ajunge si pana la 10 milimetri grosime.
Exista trei caracteristici importante care definesc calitatea unei solutii de tip glet. Este vorba despre aderenta, aspect si rezistenta la socuri mecanice.
Aderenta este esentiala, deoarece solutia trebuie sa se lipeasca din prima foarte bine pe suprafata de suport. In cazul in care acest lucru nu se intampla, tencuiala trebuie realizata de la zero.
Aspectul conteaza la randul sau. Trebuie ca gletul sa fie fin, in asa fel incat sa poata fi aplicat fara a ramane in urma denivelari. Culoarea gletului trebuie sa fie si ea una constanta pe intreaga suprafata de aplicare.
In privinta celei de-a treia caracteristici definitorii, rezistenta la socuri mecanice este un aspect care influenteaza perioada pentru care gletul va ramane pe peretele pe care a fost aplicat. Cu cat materiile prime din care se obtine gletul sunt amestecate mai bine si utilizate in cantitati mai precise, cu atat rezistenta va fi mai mare.
Cum se prepara gletul - explicatia pas cu pas
Pentru a obtine o solutie de glet calitativa, sunt necesare mai multe ingrediente, scule de mana si accesorii pe care le poti achizitiona de la magazinele specializate. In ceea ce priveste ingredientele, sunt necesare solutia de glet si o cantitate potrivita de apa rece, in conformitate cu indicatiile producatorului.
In privinta instrumentelor necesare, ai nevoie de un recipient curat si o bormasina cu amestecator atasat. Este foarte important ca recipientul sa fie unul suficient de larg si perfect curat. De regula, meseriasii utilizeaza o galeata. Orice impuritate existenta in vas poate sa afecteze atat consistenta, cat si culoarea gletului.
Daca ai deja la indemana toate ingredientele necesare, poti trece la treaba, urmand pasii mentionati mai jos. Pentru a lucra curat, asigura-te ca ai echipamente de protectie pentru suprafete. Iata cum se pregateste amestecul de glet:
1. Analizeaza foarte bine instructiunile producatorului. Este foarte important sa respecti cu exactitate cantitatile mentionate acolo;
2. Adauga in galeata cantitatea de apa indicata in instructiuni. Este esential ca apa sa fie prima componenta din amestec pe care o torni in galeata;
3. Adauga peste apa cantitatea necesara de solutie de glet. Evident, si acest pas trebuie efectuat tot in conformitate cu indicatiile producatorului;
4. Lasa solutia de glet sa absoarba apa. Nu amesteca inainte ca apa sa fie absorbita in intregime;
5. Dupa ce apa s-a absorbit, poti incepe sa mixezi folosind bormasina cu amestecator atasat, pana cand obtii un amestec omogen.
2. Sfaturi din partea mesterilor pentru a pregati si aplica corespunzator gletul
Foarte multi meseriasi incepatori interesati de cum se face amestecul de glet au semne de intrebare cu privire la unele etape din proces. Iata sfaturile celor cu experienta:
Secretul obtinerii unui amestec omogen consta in respectarea cu strictete a cantitatilor sugerate de producatorii pudrelor de glet. De asemenea, este foarte important sa nu amesteci ingredientele din galeata inainte ca apa sa fie absorbita in intregime de solutia de glet.
Nu. Folosirea apei calde poate conduce la obtinerea unui amestec de slaba calitate, care nu va avea o aderenta ridicata si nici nu va rezista bine uzurii.
Pentru un finisaj care sa arate impecabil, este important sa obtii un amestec de glet de calitate optima, urmand pasii mentionati anterior. De asemenea, trebuie sa utilizezi gletiere de calitate. In aceasta categorie intra si variantele de gletiere clasice.
Atat variantele profesionale, cat si cele clasice, sunt solutii premium prin care vei reusi sa obtii rezultate de o calitate superioara in cadrul proiectelor tale. Totusi, inainte de a trece la finisarea peretilor, trebuie sa pregatesti corect gletul.
Sursa foto: Shutterstock.com
Lasă un comentariu