Umplerea golurilor din perete – Solutii optime in functie de imprejurari

Solutii pentru umplerea golurilor din perete

Umplerea golurilor din perete – Solutii optime in functie de imprejurari

Solutii pentru umplerea golurilor din perete

Un perete perfect drept este un semn clar al unor lucrari de constructie sau de renovare profesionale. Din aceasta cauza, existenta unor fisuri sau goluri in peretii sau tavanul incaperilor nu este de dorit. Mesterii, atat amatori, cat si profesionisti, se intalnesc cu astfel de situatii, trebuind sa cunoasca operatiunile ce pot fi aplicate pentru a rezolva intr-un mod cat mai corect problema. Masurile trebuie luate pentru indepartarea cauzelor ce au dus la aparitia problemei si pentru mascarea ei, facand astfel invizibila lucrarea.

In articolul de mai jos vei descoperi care sunt sculele si accesoriile necesare pentru umplerea golurilor din perete si ce metode potrivite pot fi aplicate cu succes in functie de imprejurari

Cuprins:

  1. Scule si accesorii necesare pentru umplerea golurilor din perete
  2. Solutii de rezolvare a umplerii golurilor din perete

1. Scule si accesorii necesare pentru umplerea golurilor din perete

Scule necesare pentru umplerea golurilor din perete

In cele mai multe cazuri, o astfel de lucrare nu necesita o indemanare tehnica deosebita, nici utilizarea unor scule si accesorii extrem de complexe. Aproape oricine poate reusi sa duca la bun sfarsit lucrarea prin consultarea unui minim de informatii si prin achizitionarea sculelor. De regula, in practica apar trei imprejurari in care trebuie sa fie umplute anumite gauri din perete:

  • Fisuri fine, de sub un milimetru latime, care nu ameninta integritatea fizica a zidurilor, ci au doar un efect estetic
  • Golurile aparute dupa montarea tamplariei (ferestre sau usi) sau dupa trecerea prin ziduri a unor tevi sau conducte
  • Fisurile cu o latime mai mare de un milimetru ce ar putea pune in pericol integritatea fizica a zidurilor

Produse Recomandate

  • Pachet gletiera 60 cm OCAI, Trafalet glet 22 cm, Spaclu 15 cm

    0 out of 5
    Prețul inițial a fost: 381,00 lei.Prețul curent este: 342,00 lei.
  • Gletiera lama inox semiflexibila, 40 cm, RAGNI®

    0 out of 5
    269,00 lei
  • Gletiera mica otel inoxidabil 20×7,5 cm Ragni®

    0 out of 5
    79,00 lei

In functie de imprejurari sunt utilizate, in primul rand, materiale de mascare a golurilor, in al doilea rand, materiale pentru tencuirea suprafetelor pe care s-au lucrat si, in al treilea rand, un numar de scule si accesorii ce vor fi utilizate in acest demers. Dintre acestea se remarca obligativitatea existentei unui spaclu, a unei maturici, a gletierei profesionale ce permite realizarea unei suprafete perfect plane. Printre accesorii se mai numara benzile de etansare si ancorele pentru fixarea peretilor.

Produse Recomandate

  • Spaclu clasic 25 cm, lama inox, Bit surubelnita, OCAI

    0 out of 5
    139,00 lei
  • Spaclu clasic 15 cm lama inox rigida OCAI

    0 out of 5
    49,00 lei
  • Spaclu clasic, lama inox semiflexibila 12 cm OCAI

    0 out of 5
    39,00 lei

2. Solutii de rezolvare a umplerii golurilor din perete

Solutii de rezolvare ale umplerii-golurilor din perete

Golurile din perete apar din diverse motive, unele previzibile, precum instalarea tamplariei sau perforarea peretilor, altele imprevizibile (vibratiile puternice la care este supusa locuinta, constructia improprie a fundatiei sau a peretilor, cutremure de intensitate medie sau mare). In practica majoritatea mesterilor se lovesc de trei imprejurari in care trebuie sa aplice solutii distincte.

In cazul aparitiei fisurilor subtiri nu trebuie sa se instaleze panica, pentru ca ele sunt firesti, ivindu-se in urma fenomenelor naturale, de tasare a solului sau de uscare a materialelor de constructie. Operatiunea de rezolvare a situatiei este simpla. 

 In primul rand, se curata bine crapatura de resturile care se desprind si de praf cu ajutorul unei carpe umede si a spaclului. 

In al doilea rand, se va folosi un material de umplere, fie unul gata preparat, fie unul care se prepara la locul lucrarii, pe piata fiind disponibile o multime de solutii in acest sens. Rezultate foarte bune apar in urma utilizarii gletului, care va fi aplicat in straturi subtiri, ultimul dintre ele fiind fixat in asa fel incat sa se reverse peste marginile fisurii. Dupa uscare se executa operatia de slefuire, cu ajutorul smirghelului sau a plasei de slefuit.

Produse Recomandate

  • Spaclu clasic 15 cm, lama inox, Bit surubelnita, OCAI

    0 out of 5
    94,00 lei
  • Mistrie Trapezoidala lama inox 180 mm L’Outil Parfait®

    0 out of 5
    49,00 lei
  • Mistrie dreapta lama inox 8×11 cm Ragni®

    5.00 out of 5
    (1 recenzie)
    49,00 lei

In cazul aparitiei unor goluri langa noua tamplarie instalata, solutia tehnologica aplicata este siliconul acrilic, daca spatiul este ingust, si a spumei poliuretanice, daca spatiul este mai mare. Dupa folosirea materialului de umplere se va trece la etapa de gletuire si slefuire pentru a obtine un perete perfect drept.

Fisurile cu grosime mai mare de un milimetru arata o problema a structurii de rezistenta a zidului, ceea ce inseamna ca, in acest caz, masurile luate trebuie sa fie mai temeinice. In afara de umplerea golului rezultat se vor aplica ancore speciale, care sa impiedice extinderea crapaturilor si aparitia din nou a golurilor din perete. In functie de gravitatea situatiei se pot folosi ancore de mici dimensiuni in cazul fisurilor inguste sau chiar plasa metalica de mari dimensiuni, fixata cu mortar, ce va acoperi intreg peretele cu probleme. Etapa de finisare dupa rezolvarea situatiei este aceeasi ca in cazul primelor doua.

In concluzie, mesterii amatori si profesionisti trebuie sa stie ca operatiunea de umplere a golurilor din perete poate fi rezolvata cu succes daca au la indemana materiale si scule premium, ce dau rezultate excelente.

Surse foto:

shutterstock.com

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Call Now Button