Finisarea peretilor interiori – materiale, scule si accesorii necesare pentru un proiect reusit

Cel mai bun trafalet

Finisarea peretilor interiori – materiale, scule si accesorii necesare pentru un proiect reusit

Finisarea peretilor interiori - materiale, scule si accesorii necesare pentru un proiect reusit

Finisarea peretilor pentru un proiect reusit

Peretii interiori reprezinta mai mult decat simple suporturi pe care se fixeaza tamplaria si pe care se asaza acoperisul. Acestia reprezinta si un element al designului interior, contribuind decisiv la realizarea unei imagini speciale, care sa reflecte personalitatea proprietarului.

Din cauza faptului ca orice denivelare sau crapatura din zid este extrem de vizibila si poate da o imagine de invechit si de lipsa de interes, este bine ca finisarii peretilor sa i se acorde o importanta deosebita, atat in ceea ce priveste materialele utilizate, care trebuie sa fie obligatoriu de tip premium, cat si in ceea ce priveste tehnica de aplicare si de indreptare a asperitatilor. 

In articolul de mai jos vei afla cum se face finisarea peretilor interiori, ce materiale pot fi utilizate si care sunt sculele si accesoriile utile unui astfel de demers. De asemenea, vei descoperi care sunt etapele de urmarit de la inceputul pana la sfarsitul proiectului, precum si cateva sfaturi si trucuri utile pentru a obtine rezultatele cele mai bune.

Cuprins:

  1. Finisarea peretilor interiori

1.1. Materiale necesare pentru finisarea peretilor interiori

1.2. Scule si accesorii necesare pentru finisarea peretilor interiori ai locuintei

  1. Etapele pentru finisarea peretilor interiori

2.1. Finisarea peretilor interiori proaspat ridicati

2.2. Finisarea peretilor interiori pentru o renovare

  1. Sfaturi utile pentru un proiect reusit de finisare a peretilor interiori

1. Finisarea peretilor interiori

Finisare pereti interior

Realizarea unui substrat perfect, pe care se aplica vopseaua sau alte tipuri de finisaje, reprezinta o obligativitate pentru ducerea la bun sfarsit a unui proiect, indiferent daca este vorba despre ridicarea unei case noi sau despre renovarea unei locuinte construite mai demult.

Aceasta activitate este facuta, de obicei, de catre meseriasi, dar poate fi finalizata intr-un mod satisfacator si de catre proprietarii de locuinte, care au o minima experienta in domeniul constructiilor si care au la dispozitie cateva scule si accesorii ce pot fi procurate din magazinele de specialitate sau din mediul online.

Daca proiectul este redus ca amplitudine, fiind vorba doar de finisarea a catorva zeci de metri patrati, munca poate fi facuta si de catre mesteri amatori, in cateva zile de lucru de intensitate medie. In cazul in care este vorba despre renovarea unei locuinte intregi, se recomanda apelarea la o firma specializata, care va putea finaliza proiectul in cateva zile si nu in saptamani, atat cat ar dura in regie proprie.

1.1. Materiale necesare pentru finisarea peretilor interiori

Materialele ce vor fi utilizate pentru realizarea unui finisaj de calitate superioara sunt reduse ca numar si reprezinta o investitie accesibila. In principal, este vorba despre diferite pulberi care, prin amestecul cu apa, formeaza un material aderent, ce poate fi intins pe pereti in diverse grosimi si texturi. Cele mai dificil de prelucrat suprafete sunt zidurile proaspat construite din caramida sau BCA, cunoscute si sub numele de ziduri la rosu. In aceste cazuri, este necesara o etapa suplimentara, anume cea de aplicare a tencuielii, care este substrat pentru restul materialelor aplicate.

  • Tencuiala se aplica direct pe peretele proaspat construit. Poate fi achizitionata sub forma unei pulberi disponibile in saci de diferite greutati. Amestecul cu apa se face respectand indicatiile producatorului, utilizandu-se apa curata si rece. Amestecul se realizeaza de preferinta mecanizat, cu ajutorul unui dispozitiv special, ce se conecteaza la o bormasina. In acest mod, materialul va fi amestecat omogen si se aplica manual sau mecanizat, in functie de necesitate. Aplicarea tencuielii se pune in practica simplu, dar cu multa grija, asigurandu-se o planeitate cat mai mare, pentru ca in acest fel se va micsora complexitatea etapei urmatoare;
  • Tinciul se aplica peste stratul de tencuiala, avand rolul de a astupa eventualele gauri ce nu au putut fi eliminate cu ajutorul dreptarului in etapa anterioara. Pe piata exista mai multe tipuri de tinci de culoare alb sau gri, care se aplica in mod asemanator;
  • Gletul de nivelare este un material fin, care niveleaza la un nivel si mai mare suprafata prelucrata;
  • Gletul de finisaj are rolul de a asigura planeitatea perfecta, avand o structura foarte fina;
  • Amorsa este un lichid care are rol de a sigila stratul de tencuiala si de a imbunatati aderenta varului lavabil la substrat;
  • Varul lavabil este ultimul strat, cel vizibil, cu scopul de a definitiva lucrarea prin culoare, textura si aparenta.

1.2. Scule si accesorii necesare pentru finisarea peretilor interiori ai locuintei

In majoritatea cazurilor, activitatea de finisare a peretilor interiori se face prin munca manuala, masinile fiind folosite doar in proiectele ample, unde exista sute de metri patrati de prelucrat. Proiectele mai mici pot fi duse la bun sfarsit doar prin utilizarea unor scule manuale, insa, si in acest caz, exista posibilitatea de a fi usurata munca si a fi adusa la un nivel superior prin intrebuintarea unor scule electrice.

Specialistii in domeniul constructiilor recomanda ca alegerea sculelor si accesoriilor sa fie facuta in cunostinta de cauza, printr-o informare corecta, evitandu-se pe cat posibil cele foarte ieftine. In cazul acestora din urma, desi pare ca se va face o economie, de fapt situatia este exact invers, pentru ca munca va fi mai lunga, mai grea de facut, iar rezultatele vor fi nesatisfacatoare. O investitie in plus in aceasta privinta se va vedea, cu siguranta, in calitatea exceptionala a lucrarii, ce poate fi observata in momentul finalizarii ei.

Principalele scule si accesorii necesare sunt cele prezentate mai jos:

  • Bormasina este un instrument multifunctional, ce indeplineste in acest caz rolul de realizare a amestecului ce va fi aplicat pe perete. Acest lucru se face prin montarea unui accesoriu special, cunoscut sub numele de melc, ce va asigura un amestec omogen. Utilizarea ansamblului ii scuteste pe meseriasi de o munca dificila si consumatoare de timp daca este aplicata in mod manual;
  • Gletiera este o unealta manuala, ce se prezinta sub forma unei suprafete plate din otel sau alte materiale dure, la care este atasat un maner. Cu ajutorul ei, materialul umed plasat pe perete este indreptat prin miscari de sus in jos sau circulare.
    Nu se recomanda utilizarea unei scule de calitate inferioara, ci a unei
    gletiere profesionale si a unor accesorii pentru gletiere ce ofera de fiecare data o planeitate desavarsita a stratului aplicat. In plus, materialele de fabricatie sunt dintre cele mai bune, ceea ce asigura o durabilitate sporita, gletiera putand fi utilizata si la alte proiecte;
  • Masina de slefuit electrica este folosita dupa uscarea stratului de glet pentru asigurarea planeitatii perfecte. Aceasta etapa poate fi facuta manual, dar munca este istovitoare si va dura foarte mult;
  • Aspiratorul va fi, cu siguranta, necesar pentru ca, inevitabil, va exista foarte mult praf asezat pe toate suprafetele din interiorul camerei. Stratul va trebui indepartat cat mai des, nu din motive estetice neaparat, ci pentru ca poate dauna aplicarii diferitelor materiale, care nu vor mai avea aceeasi aderenta, dar si sanatatii umane, prin inhalarea lui sau prin patrunderea in alte zone (ochi, urechi).

Printre accesoriile de care are nevoie orice mester se numara, in special, materialele abrazive, care se utilizeaza la slefuire. Aceste piese, cunoscute si sub numele de smirghel sau plasa de slefuit, sunt disponibile in diverse granulatii, de la cele mai grosiere, pentru finisajul initial, pana la cele superfine, pentru finisajul final. Nu trebuie neglijate nici echipamentele de protectie, deoarece exista posibilitatea aparitiei unor accidente.

In primul rand, este vorba despre prezenta ochelarilor speciali, ce impiedica patrunderea diferitelor materiale in zona ochilor, obligatorii in aceasta activitate, pentru ca adeseori vor fi folosite scule ce pot arunca in aer diferite resturi. In al doilea rand, o masca de protectie ce fereste de inhalarea prafului prin gura si nas va fi purtata in etapa de indreptare a gletului, mai ales cand sunt folosite aparatele de slefuit. In final, o casca de protectie, o pereche de manusi si un combinezon vor completa echipamentul de lucru al mesterului.

2. Etapele pentru finisarea peretilor interiori

Etapele de finisare a peretilor

Finisarea peretilor presupune trecerea prin cateva etape obligatorii, peste care nu se va sari sub nicio forma, pentru ca la finalizarea proiectului rezultatele nu vor fi satisfacatoare, iar la scurt timp este posibil sa apara unele situatii problematice.

2.1. Finisarea peretilor interiori proaspat ridicati

Finisarea peretilor dintr-o casa la rosu este facuta de firme specializate, deoarece presupune un volum mare de munca si utilizarea unor scule de mare putere, pe care mesterii amatori nu le au in dotare. Complexitatea muncii este data, asadar, in acest caz, nu de o situatie tehnica deosebita, ci de necesitatea unui efort fizic sustinut, care este aplicat intr-o perioada scurta de timp.

Totusi, mesterii amatori pot duce la bun sfarsit un astfel de proiect, esentiale fiind sculele profesionale, ce usureaza munca si ofera rezultate excelente. Inainte de inceperea operatiunii propriu-zise de finisare, unei case la rosu trebuie sa i se monteze tamplaria, instalatia electrica si cea sanitara. In acest mod, nu vor fi necesare interventii ulterioare, ce vor afecta stratul final.

  • Prima etapa aplicabila este tencuirea peretilor. Operatiunea are rolul de a acoperi peretii din caramida sau BCA cu un strat ce ofera rezistenta si este, in acelasi timp, substrat pentru materialele ce vor fi aplicate ulterior;
  • Dupa uscarea tencuielii se aplica un strat de tinci care indreapta si mai mult peretii si asigura un consum ulterior mai mic de glet;
  • Gletuirea se face in unul sau doua straturi, in functie de necesitati. Pentru obtinerea de rezultate exceptionale si pentru eliminarea riscului de aparitie a unor crapaturi sau fisuri, se recomanda utilizarea a doua straturi. Primul dintre ele este plasat peste tinci, in acesta incorporandu-se si o plasa de fibre de sticla. Al doilea strat, cu grosime de 1 – 2 mm, se va plasa dupa primul strat;
  • Slefuirea se realizeaza manual, cu smirghel / plasa de slefuit sau cu ajutorul masinii electrice de slefuit;
  • Aplicarea amorsei se face cu trafaletul peste gletul uscat. Rolul ei este de a sigila porii gletului, ceea ce asigura o aderenta superioara a varului si un consum redus;
  • Aplicarea varului lavabil este etapa finala, ce nu face practic parte din finisare, dar care incheie intr-un mod cat mai placut o lucrare dusa la bun sfarsit.

2.2 Finisarea peretilor interiori pentru o renovare

In cazul renovarii peretilor unei cladiri vechi este necesara parcurgerea catorva etape suplimentare:

  • Peretii ce vor fi finisati trebuie curatati cat mai temeinic de resturile de tencuiala ce s-ar putea desprinde si ar putea afecta lucrarea. Cu ajutorul spaclului se indeparteaza materialul sfaramicios;
  • Daca exista fisuri mai groase de un milimetru, este nevoie de o interventie in plus pentru ca acestea sa nu reapara. In acest sens, se pot utiliza diferite solutii tehnice, cum ar fi fixarea plaselor metalice sau a unor bride speciale, ce unesc cele doua parti de langa crapatura;
  • Inainte de aplicarea tencuielii, peretii vor fi curatati de orice urma de praf, grasime sau alte materiale ce ar putea sa dauneze prizei materialelor ce vor fi aplicate ulterio sfarsit.

Dupa aceste trei etape, se vor urmari aceiasi pasi aplicati in finisarea unui perete nou.

3. Sfaturi utile pentru un proiect reusit de finisare a peretilor interiori

Sfaturi utile pentru un proiect reusit

Mesterii profesionisti au invatat in decursul a zeci de ani de experienta cateva mici secrete, care pot fi aplicate si de catre amatori pentru ca lucrarea sa fie dusa la bun sfarsit intr-un mod rapid, usor si cu rezultate pozitive:

  • Se vor utiliza materiale de calitate, care, desi costa mai mult, necesita un consum mai redus si o munca mai scurta;
  • Aceleasi precautii trebuie luate si in cazul achizitionarii sculelor si accesoriilor necesare, evitandu-se in totalitate cele foarte ieftine, care, in cele mai multe cazuri, se vor strica dupa cateva ore de folosire;
  • Chiar daca se intrebuinteaza o gama larga de scule si accesorii, cea mai importanta dintre ele ramane gletiera profesionista sau gletiera clasica care trebuie sa fie din categoria premium;
  • Culoarea gletului este vitala. Se va alege una apropiata de nuanta varului lavabil utilizat, pentru ca in acest mod va scadea consumul de var prin micsorarea numarului de straturi necesare

In concluzie, finisarea peretilor interiori nu trebuie neglijata, deoarece cele mai mici probleme vor fi vizibile si vor dauna, cu siguranta, imaginii finale dorite. Un proiect reusit depinde de calitatea uneltelor utilizate si a materialelor aplicate.

Sursa foto: Shutterstock.com, Ro.pinterest.com

Produse Recomandate

  • Pachet ParfaitLiss 60, 80 cm, Prelungitor gletiere, Trafalet de glet 22 cm®

    5.00 out of 5
    (1 recenzie)
    Prețul inițial a fost: 1.051,00 lei.Prețul curent este: 893,00 lei.
  • Pachet gletiera 60 cm OCAI, Trafalet glet 22 cm, Spaclu 15 cm

    0 out of 5
    Prețul inițial a fost: 381,00 lei.Prețul curent este: 342,00 lei.
  • Pachet gletiera 60 cm OCAI, Trafalet glet 22 cm

    5.00 out of 5
    (1 recenzie)
    Prețul inițial a fost: 333,00 lei.Prețul curent este: 299,00 lei.
  • KIT gletiere profesionale 6 gletiere pana la 1 m, prelungitor 2 m, PARFAITLISS L’Outil Parfait®

    5.00 out of 5
    (16 recenzii)
    Prețul inițial a fost: 1.599,00 lei.Prețul curent este: 1.439,00 lei.
  • KIT gletiere profesionale- 5 gletiere 0.3|0.4 mm, pana la 65 cm, prelungitor 2×0.7m DECOLISS L’Outil Parfait®

    5.00 out of 5
    (3 recenzii)
    849,00 lei
  • KIT gletiere profesionale 4 gletiere pana la 60 cm, prelungitor 2×0.6 m, 2 spacluri ParfaitLiss L’Outil Parfait®

    4.50 out of 5
    (2 recenzii)
    Prețul inițial a fost: 1.099,00 lei.Prețul curent este: 989,00 lei.
  • Pachet ParfaitLiss 45 cm, Prelungitor 1 m, Trafalet glet 22 cm, Spaclu 15 cm®

    0 out of 5
    Prețul inițial a fost: 521,00 lei.Prețul curent este: 468,00 lei.
  • KIT gletiere profesionale 4 gletiere 0.3|0.4 mm, pana la 50 cm prelungitor 2×0.7m, spaclu bit surubelnita Decoliss L’Outil Parfait®

    5.00 out of 5
    (2 recenzii)
    Prețul inițial a fost: 699,00 lei.Prețul curent este: 664,00 lei.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Call Now Button